Használhatjuk tésztaszószként, kenyérre is kenhető, de sajtokhoz vagy salátákhoz is kiváló.

Hozzávalók:

  • 50 g bazsalikomlevél (3-4 köteg)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 25 g kemény Pecorino sajt reszelve
  • 25 g parmezán sajt reszelve
  • 2 evőkanál fenyőmag, só
  • 75 ml olívaolaj
Bazsalikomos pesztó
 
Mossuk meg alaposan a bazsalikomot, majd szárítsuk meg. Főzzük elő a fokhagymát a következőképp: 30 másodpercre mártsuk a forró vízbe a gerezdet, majd tegyük hideg víz alá, ezután hámozzuk meg. A fenyőmagokat hirtelen pirítsuk meg forró sütőben, de vigyázzunk: ne hagyjuk lebarnulni őket!

Tegyük a bazsalikomot, a fokhagymát a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagokat, sót és olívaolajat a mixerbe és turmixoljuk addig, amíg csomómentes, zöldes pasztát nem kapunk.

Öntsük a szószt egy tiszta üvegcsébe, csöpögtessünk rá pár csepp olajat, csak annyit, hogy a tetején egy fedőréteget képezzen, majd zárjuk le az edényt és mehet a hűtőbe. Tartósítószer nélkül néhány napig áll el.
 
Érdemes azonban a mélyhűtőbe tenni, mert ott sokáig eltartható. A felhasználás előtt vegyik legalább fél órával a fagyasztóból. Ha mély hűtve tartósítjuk, kisebb, olyan egy főzésre való adagokban tegyük az üvegekbe. Vigyázzunk, ne töltsük teljesen tele, mert fagyáskor a térfogata megnő és szétfeszítheti az üveget.