Nagyszerű ez a narancsos lekvár. Készítsetek belőle egy jókora adaggal, és tálaljátok a friss lekvárt reggelire vagy uzsonnára, de desszertnek is finom.

Hozzávalók: 3 db grapefruit, 5 db narancs, 6 db mandarin, 1 db zöld citrom, 1 csomag lekvárzselésítő (2:1 arányú), 50 dkg cukor, fél maréknyi aszalt vörösáfonya

 

Mámorító citruslekvár


A grapefruitokat és a narancsokat éles késsel hámozzuk meg, úgy, hogy a fehér bőrét is vágjuk le. Vágjuk négyfelé, majd a közepén húzódó fehér erezetet vágjuk ki, utána aprítsuk kis darabokra. Tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a mandarinok kifacsart levét, az aszalt vörösáfonyát és a cikkekre vágott, felszeletelt zöldcitromot is. A zöldcitromnak nem kell a héját levágni.

Keverjük össze a lekvárzselésítővel, hagyjuk állni fél órán keresztül, majd tegyük fel főni. Ha már felforrt, adjuk hozzá a cukrot és forraljunk rajta még egyet. Tisztára mosott befőttesüvegekbe töltsük a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, állítsuk fejre (így nem kell tartósítószert használnunk), majd őt perc múlva tehetjük is az éléskamránk polcaira.

Ügyeljünk arra, hogy a lekvár alapanyagainak mennyisége megegyezzen a lekvárzselésítőn feltüntetett mennyiségekkel.