A hagyományos karácsonyi fogás elengedhetetlen levese a halászlé. Én pontyból készítem, sűrűn, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Halászlé elkészítésére több recept is van. Tájegységenként változik a receptúra, van aki gyufaszál tésztával fogyasztja, van aki tejföllel. Többfelé beletálalják a fejet, és többféle halból készítik. Van, aki bográcsban nagy összejövetelek alkalmával, és van, aki a kis konyhájában karácsonykor. Én a saját verziómat mutatom be nektek, én így készítem a halászlét.

Hozzávalók:

  • 2 darab közepes méretű ponty
  • 4-5 fej vöröshagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2-3 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 darab cseresznyepaprika

Halászlét a karácsonyi asztalra!

Ha jóban vagyunk a halassal, kérjük meg, hogy belezze ki a halunkat. A kibelezett hal fejét, farkát és uszonyait le kell vágni. A fejben lévő úgynevezett keserű fogat ki kell törni, ettől keserű lehet a levesünk.

Halászlét a karácsonyi asztalra!

A megtisztított hagymát aprítsuk fel, majd tegyük egy nagy fazékba. Tegyük hozzá a halaprólékot (fejet, uszonyokat, farkát), és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje. Adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott zöldpaprikát, paradicsomot. Ha a paprika erős vágjuk ki az eret belőle. Sózzuk meg és forraljuk fel. Amikor a halászlé alapja forrni kezd, és a tetejére feljön a halaprólékból kifőtt zsiradék, szórjuk a tetejére a fűszerpaprikát. Főzzük még legalább fél órán keresztül. Az így elkészült halászlé alapot passzírozzuk át egy finomlyukú szűrőn, hogy sűrű legyen az alapunk.

Halászlét a karácsonyi asztalra!

A haltörzset szeleteljük fel, majd tegyük az alap lébe. Annyit főzzünk bele egyszerre, amit elfogyasztunk. Adjuk hozzá az ikrát és a haltejet, tegyük bele az egész cseresznyepaprikát és tegyük vissza a tűzre. Főzzük még tíz percig, majd forrón tálaljuk tányérokba.

Halászlét a karácsonyi asztalra!