A sűrű melegítő levesek nagyon kedveltek az őszi-téli időszakban. Ez az olasz eredetű zöldséges leves a csipkebogyótól lesz nagyon különleges, de van benne bab, sütőtök és illatos fűszernövények is.

Hozzávalók: 2 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, fél darab zellergumó, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 db burgonya, 2 evőkanál paradicsompüré, 4 szem paradicsom, 1 doboz fehérbab konzerv, 10 dkg kifőzött spagetti, 20 dkg sütőtök, 40 dkg kínai kelkáposzta, só, őrölt bors, fél liter átpasszírozott natúr csipkebogyó velő, egy nagy csokor összekötve a következőkből: kakukkfű, zsálya rozmaring

minestra csipkebogyoval

Vágjuk kisebb darabokra a megtisztított sárgarépát, zellergumót, vöröshagymát, majd tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá a fokhagymagerezdet, majd kapcsoljuk be és aprítsuk össze finomra.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a felaprított zöldségeket, a fűszercsokrot, és közepes lángon, állandóan kevergetve pároljuk 5-6 percig. Kanalazzuk rá a paradicsompürét, és még pároljuk vele két percig. Öntsük fel körülbelül kétliternyi vízzel, majd ízesítsük sóval, őrölt borssal. Tegyük hozzá a kis kockákra felvágott burgonyát, sütőtököt, a hideg vízben lemosott babkonzervet és az összevágott káposztát és a csipkebogyó velőt is.

minestra_fozes1
A tihanyi csipkebogyós pikniken volt a leves premierje

 

Kis lángon, párszor megkevergetve főzzük addig, míg a burgonya puha nem lesz. Mielőtt levennénk a lángról, keverjük hozzá az ugyancsak kis kockákra feldarabolt paradicsomot is.

Forraljunk rajta még egyet, majd keverjük bele a kifőzött spagettit. Forrón tálaljuk leveses tálkákba.

Csipkebogyós lekvár is kapható a Lekvárosházban.