Ezt a göngyölt ételt ízlés szerint elkészíthetitek sertés-, marha-, pulyka- és csirkehúsból is.
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet borjúfelsál
- 30 dkg spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- csipetnyi őrölt szerecsendió
- 4 ek. olívaolaj
- 1 paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 ág kakukkfű
- só, bors
- 1 sárgarépa
- sült hús fűszerkeverék
- 2 tk. étkezési keményítő
Az egymás mellé fektetett borjúhúst fóliázzuk be. Klopfolóval ütögessük meg, hogy a hússzeletek egyenlő vékonyságúak legyenek. A fóliát levéve daráljunk rá borsot, szórjuk meg sült hús fűszerkeverékkel, csorgassunk rá kevés olívaolajat, és sózzuk. Egymásra helyezve tegyük hűtőbe.
Mossuk meg a spenótot, majd tegyük forrásban lévő vízbe. 1 perc forrázás után öntsük egy szűrőedénybe, és vízzel hűtsük le. A vizet nyomjuk ki belőle. Forrósítsunk fel egy evőkanálnyi olívaolajat, az öszszezúzott fokhagymát hevítsük fél percig, és adjuk hozzá a leveleket. Fűszerezzük kevés őrölt szerecsendióval, borssal, sóval, lefedve pároljuk 4-5 percig. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
A hússzeletek közepére tegyünk a spenóttöltelékből – a levét nyomjuk ki –, és göngyöljük fel a húst. Tekerjük egyenként alufóliába, a két szélénél csavarjuk meg. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, a szeletekre vágott zöldségeket és a fűszerágat, majd közepes lángon pirítsuk meg. Ezután öntsünk rá félliternyi vizet, sózzuk, borsozzuk. Forraljuk össze, és tegyük bele a befóliázott húst.
Fedjük le, kis lángon pároljuk 30-40 percig, ha elkészült, vegyük ki a húst. A párolólevet kevés hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be, és szűrjük át. Szeleteljük fel a spenótos roládot, tálaljuk nagy tányérra, és csorgassuk meg pecsenyelével. Párolt zöldség és petrezselymes burgonya illik hozzá.