Hozzávalók az alaprizshez: 1 pohár szusi rizs (japán rövidszemű rizs), 1 dl rizsecet, 3 evőkanál cukor, só, 1 csomag algapapír (Nori lap), 20 dkg füstölt lazacszelet
A rizst többszöri hideg vízben mossuk meg, csepegtessük le, majd tegyük egy lábasba. Annyi vizet öntsünk rá, hogy ellepje, majd lassú lángon állandó kevergetés mellett főzzük. Ízesítsük sóval. Ha a főzőlevét elfőtte, pótoljuk kevéske vízzel. Addig főzzük, míg a rizsszemek puhák nem lesznek.
A rizsecetet tegyük egy kis lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd forraljuk fel. Óvatosan keverjük a megfőtt és még forró rizshez. Hagyjuk állni addig, míg langyosra nem hűl.
Egy algalapra terítsük szét a megfőtt rizs felét, simítsuk egyforma vastagságúra. Tetejére tegyünk még egy algalapot, majd a maradék rizst is simítsuk rá.
Fedjük be a lazacszeletekkel úgy, hogy mindenhol befedje. Tegyük pár órára a hűtőbe.
Forró vízbe mártott éles késsel vágjuk egyforma kis kockákra, tálaljuk nagy tányérokra, a tetejét friss kaporral dekorálhatjuk. Szójaszószt, savanyított gyömbért és vasabit (zöldtormamártást) kínálunk mellé.
Készíthetjük füstölt pisztránggal, heringgel vagy akár sült színes paprikaszeletekkel is.