Nem kell megijedni, a nem mindennapi finomsághoz csak eper és egy jó adag kelt tészta szükségeltetik.
Salátához: 1,5 dl friss citromlé, 10 dkg cukor, 40 dkg eper, 3 evőkanál porcukor.
Tegyük a lisztet egy dagasztótálba, adjuk hozzá a cukrot, a szárított élesztőt, a reszelt citromhéjat, a vaníliát és a sót. Kapcsoljuk be a dagasztót, majd kis adagokban öntsük hozzá a tejet, utána egyenként a tojásokat és végül a szobahőmérsékletű vajat. Dolgozzuk jól össze, majd dagasszuk még legalább öt-hat percig. Langyos helyen kelesszük kétszeresére.
Ha kellően feljött, borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át még egyszer, majd formázzunk belőle gombócokat. Tegyük vajjal kikent és morzsával meghintett muffin sütőformába, kelesszük még 15 percig, majd előmelegített sütőben süssük körülbelül 20 percig.
Készítsünk citromszirupot. Öntsük egy kisebb lábosba a citromlevet, adjuk hozzá a cukrot, és forraljuk öt percig. Jól hűtsük le.
Óvatosan keverjük össze a megmosott és félbevágott epreket és hagyjuk állni kb. öt percig egy kevés porcukorral a tetején.
Tálaláskor tegyük a megsült és még meleg fánkokat egy nagy tálra, csorgassuk meg jól a citromos sziruppal, úgy hogy jól beszívja, majd tetejére halmozzuk az epersalátát. Szórjuk meg porcukorral, és bazsalikomlevelekkel dekorálhatjuk.
Hozzávalók: 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tej, 1 evőkanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 20 dkg liszt, 2 db tojás, 1 citrom lereszelt héja, csipetnyi só, 2 evőkanál vaj.