llatos gyümölcsleves, melyet télire is eltehetünk. A hideg hónapokban felidézhetjük vele a nyár édes ízeit.


Hozzávalók: 1,5 kg őszibarack, 20 dkg szeder, 2 darab fahéj, fél rúd vanília, fél citrom, 15-20 dkg cukor.

Fehérbarackkal készítsük, az könnyebben szétfő. Ha diétásan szeretnénk, tegyünk bele cukor helyett sztíviát.


őszibarackos szederleves
A barackot megmossuk, a héját lehámozzuk, a gyümölcsöt kimagozzuk, és felszeletelve lábosba tesszük. Adjuk hozzá a fahéjat, és a kettéhasított vanília rudat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, de ne túl sokkal, mert jó sűrű levest szeretnénk csinálni. Ez a leves a sok gyümölcshústól fogja kapni a sűrűjét, tejszínt vagy habarást nem teszünk bele. Feltesszük főni, a barack kb. 20 perc múlva megpuhul. Ha megfőtt, akkor kivesszük belőle a fűszereket, kézi mixerrel pürésítjük. A sűrű leveshez hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot, elkeverjük. Ha túl sűrű, kevés vízzel hígítjuk. Végül beledobjuk a megmosott szedret is. Együtt forraljuk még pár percig, amíg a szederszemek szét nem esnek. A levesünket megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük.

A még forró levest tölcséren keresztül tisztára mosott üvegekbe szedjük, a tetőt azonnal rácsavarjuk, majd az üvegeket 5 percre a feje tetejére állítjuk. Így biztosítjuk, hogy a levesünk tartósítószer nélkül is elálljon.



Tipp:
a levest behűtve tálaljuk, és egy-egy gombóc vaníliafagyival koronázzuk meg.

Te is szeretsz befőzni, lekvárokat, szószokat készíteni? A befőzési kellékeket, üvegeket, eszközöket, hozzávalókat megtalálod Lekvárosház oldalunkon.