Az otthoni befőzés egyik nagy előnye, hogy az kerül a befőző fazékba, amit mi szeretnénk. Nekem is jutott egy ládányi birsalma Brian barátom pécselyi birtokáról.

Most, amikor a szezonális gyümölcsök piaci ára eléri a legminimálisabb szintet, vagy a konyhakerttel rendelkezők ráuntak a sok friss finomságra, ideje nekifogni a télire való elspájzolásnak.

Házi birsalmaszörp, a mennyei itóka

Az otthoni szörpkészítés másik nagy előnye, hogy nem kell tartani a különböző profitnövelő csodaszerekkel való felturbózástól. A saját készítésű itókába nem kerül állagjavító gumiféleség, természetazonos aroma vagy hirtelen színű hupikék festék.

A tartósítást is könnyen rá lehet bízni a fizikára, én sosem használok tartósítószert az eltevésekhez. A titok nagyon egyszerű: a még forrásban lévő - jelen esetben - szörpöt kell beletölteni a tisztára kimosott üvegekbe, majd azonnal jól lezárni a záró fedéllel, és fejre kell állítani öt percre. Ekkor a még az üveg száján és a fedél sarkaiban elbúvó parányi penészgombák is elpusztulnak a hőségtől. Az üvegben nem marad más, csak a steril befőtt és a steril levegő. Így akár több évig is eltartható tartósítószer nélkül. Nem kell szárazdunsztba tenni, öt perc elteltével máris mehet a spájzba.

Házi birsalmaszörp, a mennyei itóka

Hozzávalók:

  • 2 kg birsalma
  • 1 db citrom
  • 5-8 szem citrompótló
  • 70 dkg cukor

A birsalmákat mossuk meg langyos vízben, tiszta szivaccsal dörzsöljük le a bőréről a viaszos szőrzetet. A ledörzsölt almákat még egyszer alaposan mossuk le. Óvatosan, éles késsel vágjuk négyfelé, vigyázzunk, mert az alma porcos részeinél könnyen megcsúszhat a kés, és balesetet okozhat. A negyedek közepéből metsszük ki a magházát, és az esetleges férges részeket is távolítsuk el. A háját nem kell eltávolítanunk.

Házi birsalmaszörp, a mennyei itóka

Tegyük a birsalma kimagozott húsát egy fazékba, öntsünk rá annyi hideg vizet, hogy bőségesen ellepje. Tegyük fel főni, és főzzük húsz percen keresztül, míg az alma puha nem lesz. Vegyük le a tűzről, majd kézi mixerrel pürésítsük össze. Passzírozzuk át a pürét egy finomszövésű szűrőn, hogy a birsalmában lévő kemény porcok ne kerüljenek majd a szörpbe. Tegyük vissza a tűzre, öntsük bele a cukrot, ízesítsük a citrom kifacsart levével és a citrompótlóval. Ha túl sűrű lenne szörp, kevéske vízzel hígíthatjuk.

Forraljuk fel, főzzük még pár percig, utána töltsük tisztára mosott üvegekbe. Azonnal zárjuk le a tetejével, és fordítsuk a fejére vagy az oldalára, hogy a forró szörp sterilizálja a zárókupakot.

Pár perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Elkészíthetjük birsalmából és körtéből is vegyesen.

Ha szép és mutatós üvegekbe töltjük, egyedi ajándék is válhat belőle.

Kapcsolódó link: