Az idei évben megint bőségesen termett a cukkini. Citromos cukkinilekvárt dunsztoltam belőle jó pár üveggel. Készítettem sütőtökből is lekvárt, melyet a cukkinidzsemmel rétegezve tettem el. Ez utóbbi akár különleges ajándék is lehet.

Cukkiniből lekvárt, ez ám a meglepő!

Cukkinis citromlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg cukkini
  • 4-5 db citrom
  • 50 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér (vagy két diónyi friss, reszelt)
  • egy púpozott teáskanálnyi pektin

A jól megmosott cukkinit reszeljük le a káposztareszelőn vagy tökgyalun. Ügyeljünk arra, hogy ne reszeljük hosszú csíkokra. Tegyük egy nagy lábasba. Reszeljük bele két citrom héját, adjuk hozzá a gyömbért. A citromok héját éles késsel vágjuk le úgy, hogy a fehér részt is távolítsuk el. Vágjuk négyfelé a gyümölcsöket és a magokat távolítsuk el. Kockázzuk fel, majd tegyük a cukkinihez. Állandó kevergetés mellett forraljuk fel.

Cukkiniből lekvárt, ez ám a meglepő! 

Ha felforrt, öntsük bele a pektinnel elkevert cukrot, és még rotyogtassuk egy-két percig.
A még forrásban lévő lekvárt tisztára mosott befőttes üvegekbe töltsük, zárjuk le a fedelével azonnal, majd állítsuk fejre öt percig. Öt perc elteltével máris betehetjük az éléskamránkba. Így nem kell tartósítószert használnunk.

Vajjal megkent péksüteményekkel, palacsintával, fagyira csorgatva fogyaszthatjuk.

Cukkiniből lekvárt, ez ám a meglepő!

Sütőtökös cukkini lekvár

Különleges dzsemet készíthetsz kétféle lekvárból. Ehhez egy időben kell a citromos cukkinilekvárt és a sütőtökből készült lekvárt elkészítened, amit aztán egymásra rétegezhetsz.

A sütőtőkös részhez kell:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 50 dkg cukor
  • 2 db narancs leve
  • 2 db citrom
  • 2 diónyi reszelt gyömbér
  • egy púpozott teáskanálnyi pektin

 Cukkiniből lekvárt, ez ám a meglepő!

Hámozzuk meg a sütőtököt, aprítsuk fel, majd tegyük egy nagy lábasba. Öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje, és tegyük fel főni. Főzzük addig míg a sütőtök meg nem puhul, utána vegyük el a tűzről és kézi mixerrel pürésítsük össze. Hagyjuk kissé kihűlni, utána reszeljük bele a friss gyömbért, csorgassuk hozzá a narancslevet, adjuk hozzá a meghámozott és kis kockákra felvágott citrom húsát, majd keverjük hozzá a cukorral elkevert pektint. Tegyük vissza a tűzre, állandóan kevergetve forraljuk fel. Főzzük vele még pár percig, utána töltsük meg félig a tisztári kimosott befőttesüvegeket.

Óvatosan kanalazzuk a tetejére a szintén forrásban lévő cukkinilekvárt, zárjuk le jól, és állítsuk fejre öt percig. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez. Öt perc elteltével betehetjük az éléskamránkba.

Cukkiniből lekvárt, ez ám a meglepő!

 

Nagyszerű karácsonyi ajándék lehet belőle, de palacsintába, fagyira és vajjal megkent péksüteményre kenve is fogyaszthatjuk.