Télen lekvárfőzés? Igen, a szezonális citrusfélékből kitűnő dzsemet varázsolhatunk. Narancs- és citromlekvárt főztünk egy tévéműsorban a minap, ti is kipróbálhatjátok a recepteket. Fontos, hogy kezeletlen héjú, lehetőleg bio gyümölcsöket használjatok a lekvárokhoz.

 Narancslekvár

Hozzávalók: 2 kg bio narancs, 1 db citrom, 20 dkg cukor, 1 liter narancslé, 1 teáskanál pektin, pár szem szegfűszeg

A narancsokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a narancslevet, tegyük bele a szegfűszeget és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, ízesítsük citromlével és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

IMG 4216

Citromlekvár

Hozzávalók: 2 kg bio citrom, 30-40 dkg cukor, 1 teáskanál pektin, 6 dl víz

A citromokat mossuk meg alaposan langyos vízben, majd vágjuk négyfelé, magját szedjük ki és vékonyan szeleteljük fel a héjával együtt. Tegyük egy lábasba, öntsük rá a vizet és kezdjük el főzni. 15-20 perc főzés után szórjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot és forraljuk még pár percig. A még forrásban lévő lekvárt töltsük tiszta üvegekbe, zárjuk le azonnal, és fordítsuk fejre öt percre. Így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.

IMG 4225


A tévéadás letölthető innen. A 29. perctől vagyunk adásban.