Indiai utam során, most is ellátogattam a helyi piacra. Mosolygós gyümölcsökről, árusokról és érdekes zöldségfélékről hoztam színes-képes beszámolót.


Zajos, zsúfolt főutca, Bangalore India hatodik legnagyobb városa. A több mint hatmillió lakos közlekedése sem hétköznapi mutatvány. Kézzel pingált rózsamintás, ajtóiban lógó utasokkal teli buszok, cikázó, füstöt pöfögő riksák, motorbiciklik, az úttesten békésen kószáló szent tehenek. Kormány a jobb oldalon, a közlekedési táblák meg csak úgy vannak. Ha kell, és ha nem dudálnak, olyan érzésem van, mintha minden a fejetetején állna.
Indiai piaci beszámoló


Szerencsém van, helyi sofőrrel lépésben araszolgatunk a központi piac felé, így van időm megfigyelni az utcán sétáló embereket. Az asszonyok többsége narancssárga öltözetben, ami nem véletlen, hiszen épp egy kilencnapos vallási ünnep kezdődik. Elmondása szerint, aki ebben a színű ruhában van, az mind a templomba igyekszik. Szemnek is csodás látvány a nők ruhaviselete. Hagyományos öltözetük a "sari", amely készítéséhez természetes színezékkel festett kelméket használnak. A ruha négy részből tevődik össze, nadrág, szoknya, felsőrész vagy blúz és egy nagykendő, amit maguk köré tekernek. Ehhez körülbelül hatméternyi anyagot használnak fel.

Közelében virágárusok illatos jázminszirmokat fűznek nyakbavalónak, amit a templomba visznek. Nem véletlen a virágok virága, nem csak a lélek megtisztulását segíti, de szirmaiból teát főznek és az erjedő zöld teafüveket beborítva, illatosabbá varázsolják azt.

Piaci barangolás

A Russell Market 1927-ben épült az angol gyarmatosítás idejében. Az indiai stílusú piac bejáratát betonoszlopokkal védik a tolakodó tehenektől. Épp csak be lehet közöttük férni, még szerencse hogy karcsú vagyok... A piac négy részből áll, egyik felében zöldségek-gyümölcsök és virágok, másikban a száraz rész, itt vásárolhatók fűszerek, rizs, cukor, tészta és lisztféleségek, a vizes részben tengeri herkentyűket lehet válogatni, és van egy húsos részleg is, ahol frissen vágott birka, bárány és szárnyas húsokat kínálnak.

Szegénységnek jelét sem látni a piac kínálatában, minden kapható, az áruk mosolygósan kínálják magukat, persze sok olyan zöldség és gyümölcsfélével találkoztam, amit még én sem láttam. Szerencse, hogy a kedves és angolul is beszélő árusok mindenben a segítségemre vannak. Kóstolunk, magyaráznak, próbálom felfedezni az érdekességeket. A zöldcitromot ismerem, de kérik, kóstoljam meg az édes-zöldcitrom (25 rupia/kg) kipréselt levét, finom üdítőital ebben a hőségben, érezni a megszokott kellemes aromát, de az íze mézédes. Kezembe veszek egy zöldegérhez hasonló valamit, nem jövök rá mi lehet ez. Vastag húsos durung, a banánfa friss gyenge törzsét főzéshez használják. Egy vízzel teli kádban tavirózsák gyökerét áztatják, ebből is étel készül. Egy nagy rakás chili paprika közepén idősebb férfi válogatja a zöld és piros terméseket, közelében a levegő is forró. Érezni a paprika erősen maró erejét, gyorsan odébbállunk.

Mit mennyiért?

Szőrös kókuszdiókat (11 rupia/kg) határozott ütéssel, egy éles bozótvágó késsel kettévágnak, a levét meg lehet inni, de fehér húsát lereszelik, és ebből friss chutney-t készítenek. Korianderlevéllel, reszelt fokhagymával és chili paprikával keverik össze. A lereszelt dióbél kipréselt tejével főznek (ezt használják tejszín helyett), ezzel enyhítik az erős paprika mérges ízét. A dió rostjaiból köteleket fonnak ügyes kezű asszonyok, majd lábtörlőnek szövik.
Papaja (10 rupia/db), mini biobanán (20 rupia/12 db) aranysárgára érve csábít, nem bírom ki kóstolás nélkül. Avokádó halmokba rakva (20 rupia/kg), szeletelt mézédes illatozó ananász (15 rupia/kg). Padlizsán kilója 15 rupia, gránátalma 20 rupiába kerül kilónként.

Aromás a levegő a fűszerek környékén, messziről lehet érezni a friss koriander intenzív illatát, csokrokba kötve árulják 10 rupiáért. Zsákokban csillagánizs, kardamom mag, feketebors, fekete mustármag, szerecsendió, kévékbe kötött fahéj és vaníliabab. Frissen árulják a kurkumát, gyömbért és a curry növény friss levelét. Fém dobozokban fűszerkeverékek, a curry keverékét őrölt koriander magból, kurkumából, chili paprikából, kuminból, mustárból és a curry növény megszárított és porrá őrölt leveléből készítik. Garam masalát korianderből, kuminból, borsból, harisából, fahéjból, gyömbérből és szerecsendióból keverik ki.

Chutney, a fűszerpaszta

A chutney, amit gyümölcsökből és zöldségfélékből készített erős fűszerezésű ízesítőként határoznak meg, többfélét is meg lehet ízlelni. Itt Indiában elsősorban fűszerezéshez, ételek ízesítésére használnak chutney-t. Aszalt és friss gyümölcsök, zöldségek, töménytelen mennyiségű fűszerek főzete, olyan mint egy fűszerpaszta.
Halmokban rizsféleségek, hosszúszemű jázmin, barna baszmati, árpagyöngye, hajdina és köles, szójabab, csicseriborsó, vöröslencse, sárgaborsó és tarkabab. Nád és pálmacukor üvegtárolókban, barnától a hófehér kristályokig. Főzéshez szójaolajat, kókuszzsírt és ghi-t tisztított vajat is lehet vásárolni.

A piac hátsó felében húshorgokon rendben lógnak a negyedelt bárányok, frissek faszénre kívánkoznak. Aprólékot éles késsel a hentes darabolja, báránycurry lesz belőle.

Gőzölgő fazékba a levágott fejű csirkéket mártják, ott helyben koppasztják, élő társai megrémülve várják sorsukat.
Óriási kínálat a vizes részen, bébicápák csapkodnak, nem sokáig, csapókéssel egyforma szeleteket vág éles késével a halas. Sorban egymás tetején kardhalak sorakoznak, kilóját 140 rupiáért kínálják. Tarisznyarákok izegnek-mozognak, darabjuk 120 rupia. Földön egy falatnyi vágódeszkán apróhalat tisztít egy asszony, hát mit mondjak, nem szép látvány. Makrélát (40 rupia) füstölik, a vörös márnát (80 rupia) egészben sütik parázson.

A piacról visszafelé, lehetőség adódik egy kis frizura- vagy szakálligazításra is. Alkalmi fodrász műhelye az utcán, egy téglából és egy vödör vízből áll. Kelmeárusnál megcsodálom India színeit, nem győzök betelni velük, veszek pár inget. Útban visszafelé, még vásárolok egy maréknyi frissen pörkölt földimogyorót, és fűszerekkel teli táskámmal, útban hazafelé szép emlékekkel gondolok Indiára.