Ezen a hétvégén, 2010. szeptember 18-án érdemes lesz ellátogatni az Örs vezér téri IKEA áruházba. Főzéssel egybekötött kóstolóval várunk minden kedves vásárlót!
Pulykafalatokat készítünk vörösáfonya-lekvárral. Megkóstolhatod, miként harmonizál a fanyar lekvár a tejszínes pulykaraguval. Kóstolhatsz még az áruház bodzaszörpjeiből, valamint lekvárjaiból is. Várlak benneteket szombaton 11-től este 6-ig az Örs vezér téri IKEA áruház konyhabútor osztályán.
Na mármost, miszerint egy remek skandináv üzletember felismerte, hogy „éhesen nem lehet üzletet kötni”, 1960 óta nyit éttermet és büfét minden lakberendező egység, hogy a gyakran családostul érkező vásárlók hiányérzetét magas szinten kielégítsék. És ha már így? Svéd konyha, svéd a cél, csupa-csupa svéd ételkülönlegesség közül választhat az, aki ide betér. Gyorsétterem, önkiszolgálás, állandó minőség. A ráksalátás csésze peremébe gusztusosan kapaszkodik egy rózsaszín rákocska, a lazacfilé és füstölt hal a köret mellett szinte még úszik, a darált húsból készült golyócskák pedig úgy tornyosulnak, mint nekünk, az uralkodónak épült piramis. Hogy a paradicsomos penne mit keres a választékban? Talán a szokatlan fűszerezést kevésbé toleráló vendégek eledele a mandulás vagy áfonyás sajttorta előtt, melyre elég ha rágondolok, képzeletemben már attól finoman omlik. |
Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is. Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.
Karácsonyi pulykasült vörösáfonya lekvárral
Hozzávalók:
- 40 dkg pulykamellfilé
- 2 szál kakukkfű
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- darált bors
- 1 üveg vörösáfonya lekvár (a Svéd finomságok boltjában megvásárolhatod)
- 4 evőkanál olívaolaj
- só
- 2 dl tejszín
A pulykamellfilét vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy tálba. Csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és szórjuk meg az őrölt gyömbérrel. Keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett húsból. Erős lángon, állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha már kezd barnulni a hús széle, kanalazzunk rá a vörösáfonya-lekvárból és öntsük rá a tejszínt. Jól forraljuk át, majd tálaljuk tányérokra. Köretnek burgonyából, sütőtökből vagy pasztinákból készített pürét kínáljunk mellé.
Elkészíthetjük úgy is, hogy a pulykamellet nagyobb darabokban hagyjuk, és serpenyőben elősütjük, majd forró sütőben 180 fokon 15 perc alatt fejezzük be a sütését. Tálaláskor szeleteljük fel és kanalazzunk mellé a lekvárból.
Izgalmasabb, ha a fűszerezéshez mézeskalács-fűszerkeveréket is használunk.