Ezen a hétvégén, 2010. szeptember 18-án érdemes lesz ellátogatni az Örs vezér téri IKEA áruházba. Főzéssel egybekötött kóstolóval várunk minden kedves vásárlót!

Pulykafalatokat készítünk vörösáfonya-lekvárral. Megkóstolhatod, miként harmonizál a fanyar lekvár a tejszínes pulykaraguval. Kóstolhatsz még az áruház bodzaszörpjeiből, valamint lekvárjaiból is. Várlak benneteket szombaton 11-től este 6-ig az Örs vezér téri IKEA áruház konyhabútor osztályán.

 Pulykafalatok vörösáfonya-lekvárral

Na mármost, miszerint egy remek skandináv üzletember felismerte, hogy „éhesen nem lehet üzletet kötni”, 1960 óta nyit éttermet és büfét minden lakberendező egység, hogy a gyakran családostul érkező vásárlók hiányérzetét magas szinten kielégítsék. És ha már így? Svéd konyha, svéd a cél, csupa-csupa svéd ételkülönlegesség közül választhat az, aki ide betér.

Pulykafalatok vörösáfonya-lekvárral

Gyorsétterem, önkiszolgálás, állandó minőség. A ráksalátás csésze peremébe gusztusosan kapaszkodik egy rózsaszín rákocska, a lazacfilé és füstölt hal a köret mellett szinte még úszik, a darált húsból készült golyócskák pedig úgy tornyosulnak, mint nekünk, az uralkodónak épült piramis. Hogy a paradicsomos penne mit keres a választékban? Talán a szokatlan fűszerezést kevésbé toleráló vendégek eledele a mandulás vagy áfonyás sajttorta előtt, melyre elég ha rágondolok, képzeletemben már attól finoman omlik.

 

Pulykafalatok vörösáfonya-lekvárral

Magyarországon az IKEA áruház volt az első, ahol gondoltak a kisbabás szülőkre is. Nyugodtan mehetünk a legkisebb bébivel is shoppingolni, hiszen mindkét IKEA áruházban kellemes hangulatú baba-mama szobát rendeztek be. A babák az étteremben bébiételt is kapnak, a nagyobbak pedig többféle gyerekmenü közül választhatnak.

Pulykafalatok vörösáfonya-lekvárral

Karácsonyi pulykasült vörösáfonya lekvárral

Hozzávalók:

  • 40 dkg pulykamellfilé
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • darált bors
  • 1 üveg vörösáfonya lekvár (a Svéd finomságok boltjában megvásárolhatod)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejszín

A pulykamellfilét vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy tálba. Csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és szórjuk meg az őrölt gyömbérrel. Keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett húsból. Erős lángon, állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha már kezd barnulni a hús széle, kanalazzunk rá a vörösáfonya-lekvárból és öntsük rá a tejszínt. Jól forraljuk át, majd tálaljuk tányérokra. Köretnek burgonyából, sütőtökből vagy pasztinákból készített pürét kínáljunk mellé.

Elkészíthetjük úgy is, hogy a pulykamellet nagyobb darabokban hagyjuk, és serpenyőben elősütjük, majd forró sütőben 180 fokon 15 perc alatt fejezzük be a sütését. Tálaláskor szeleteljük fel és kanalazzunk mellé a lekvárból.

Izgalmasabb, ha a fűszerezéshez mézeskalács-fűszerkeveréket is használunk.