Örömmel vettem részt a Rita konyhája internetes blog rendezvényén. Arra a hétvégére úgysem volt programom, gondoltam összekötöm a hasznosat a kellemessel. Szép késő őszi reggelre ébredtünk aznap. Reggel már sejteni lehetett, ez a nap kellemesen fog véget érni. A Rózsadomb tetején egy csodálatos épületben székel a Miele Konyhastúdió, ők biztosították nekünk a helyszínt és a konyhát teljes felszerelésével.
A bejárat felé haladva már kintről lehetett látni a fényképezővakuk villanását. Nagy munka folyt bent, mindenki kezében fakanál, nyújtófa, nyomózsák, mézeskalácstészta. Lehettünk vagy harmincan, többek között sok fotós, akik az ételképeket és a hangulatot is megörökítették. Én is nekiláttam a művem elkészítéséhez, nem volt nagy kihívás, mert ezeket a recepteket már sokszor, nagy sikerrel elkészítettem. Sütés után szeletelés, kitálalás, habverés és porcukorszórás következett. Kattant a fényképező, a maradékot meg is kóstoltuk és ezzel le is tudtam a magam részéről a feladatot. Bár a nagy munkában elkelt a segítség, beálltam a többi szorgos kezű közé kuktának.
Uzelmann Anna, a Pataki Kerámia ügyvezetője szendvicseket készített a mézes alaptésztából. Sonka, lazac, libamájpástétom, céklalekvár került az alapra. Hadarik Rita, a főszervező kacsamájat sütött, hagymalekvárral tálalta szép üvegkelyhekbe, amire mézeskalács krutonokat szórt. Készült még birsalmaleves, narancstorta, sütőtökhab és még sok finomság.
Már a felkéréskor kitalálta, én milyen recepttel fogok indulni a könyv létrehozásához. Elsődleges feltétel a mézeskalács tészta használata volt, amit készen kaptunk. Ez a tészta szinte minden édesség, és meglepően sós étel elkészítésére is alkalmas volt. Én a kedvenc mákos kockámat variáltam át úgy, hogy a mandulás linzer alaptésztát cseréltem fel a mézessel. A másik receptem a kedvenc gyümölcsömből, a birsalmából készült. Kis kosárkákat töltöttem meg a vaníliával megdinsztelt gyümölccsel, majd rozé pezsgőből készítettem hozzá meleg habot.
Nagyon jó hangulatban telt el ez a jótékony szombati nap. Örülök, hogy részt vehettem benne. Remélem, nagyon sok éhes szájú gyermeknek tudtunk segíteni. Köszönet a támogatóknak és a szervezőknek.
A kiadványt 2010. november 1. és 30. között azok a segítő szándékú emberek, és vállalkozások kapják meg, akik minimum 1000 forinttal támogatják a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel Programját! Minden 1000 forinttal egy gyermek egy napi meleg étkeztetését tudjuk támogatni!
Mi a pontos teendő?
A könyv 2010. november 1-től november 30-ig lesz elérhető. A befolyt összeggel a GYEA Mindenki Ebédel Program kisgyerekeit támogatjuk. A befolyt összegből meleg ételt, és Mikulás ajándékot biztosít a rászoruló gyerekeknek az alapítvány. |