Úton-útfélen találkozhatunk sárgás, pirosas termésével. Szinte kínálja magát érett egészséges gyümölcseivel, de valahogyan mostohaként kezeljük.

Pécselyen jártam az elmúlt hétvégén, és ott egy árván hagyott fa alól szedtem össze egy vödörnyit. Ebben az évben úgy sincs sok gyümölcs amiből lekvárt tudnék befőzni, így hát kaptam a kínálkozó alkalmon, és ebből dunsztoltam pár adaggal.

 Fahéjas mirabella

Népies neve: cseresznyeszilva, mirabolánszilva, potyóka, paradicsomszilva, mirobalán, lotyó- vagy fosószilva, a Rózsafélék családjába tartozó lombhullató fa. A népies elnevezések - fosóka, pisa, potyó - a könnyen hasmenést okozó sárga kökényszilvára vonatkoznak.

A faiskolák az alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják. Sokféle csonthéjas gyümölcsfát, díszfát és díszcserjét szemeznek rá. Zöldesfehér virágú, tövises bokorfa. Termése gömbölyű, lédús, sárga vagy piros színű, édeskés-savanykás ízű. Akár kompótnak is alkalmas, de főleg pálinka készítésére használják. A híres grúz szószok egyike, a tkemali is mirabolán szilvából készül.

Hazája Délnyugat-Ázsia. Igénytelen, edzett növény, a normál kerti viszonyoknál szárazabbat és nedvesebbet is elvisel. Nyírható, tövisessége miatt áthatolhatatlan nyírott sövény nevelhető belőle.

Fahéjas lotyólekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg lotyószilva
  • 1 kg cukor
  • 1 kanál pektin
  • 2 darab fahéjrúd
  • 1 dl mandulalikőr vagy rum

Fahéjas mirabella 

Mossuk meg a lotyószilvát, tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá az egész fahéjdarabokat és öntsünk alá félliternyi vizet. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül húsz percig, míg a magjáról teljesen lefő. Passzírozzuk át egy finomlyukú szitán vagy szűrőn, hogy a magok ne kerüljenek a lekvárba. Az így kapott pürébe keverjük bele a befőző cukrot, keverjük jól össze, és főzzük fel újra.

Ha felforrt, rotyogtassuk még öt percig, ha szükséges a tetejére feljövő habot szedjük le róla. mielőtt üvegekbe töltenénk, öntsük bele a mandulalikőrt vagy a rumot, majd a még forrásban lévő lekvárt töltsük kis üvegekbe. Zárjuk le a tetejét jól, és fordítsuk fejre öt percig. öt perc elteltével már be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Fagylaltra, süteményekre és palacsintára csorgatva mennyei!

Fahéjas mirabella

Kompótnak télire

Töltsünk meg teljesen teli 6-7 deciliteres befőttes üvegeket az alaposan megmosott mirabolán szilvákkal. Kanalazzunk rá mindegyikre 6-7 evőkanál cukrot, majd öntsük fel teljesen teli vízzel.

Fahéjas mirabella

Zárjuk le a tetejét jól, és tegyük egymás mellé egy Nagy fazékba vagy lábasba. Olyan edényt válasszunk, amibe ha beletesszük az üvegeket, még fel tudjuk a nyakáig vízzel önteni. Öntsük fel vízzel a nyakáig a fazekat, majd tegyük a tűzre.

 Fahéjas mirabella

Fedjük le fedővel, és forrástól számítva, kis lángon főzzük (dunsztoljuk) még tíz percig. tíz perc elteltével kapcsoljuk le a lángot, és hagyjuk a fazékban kihűlni. A kihűlt befőtteket szép sorjában betehetjük az éléskamránkba. Én nem használok hozzá tartósítószert, sosem romlott el még idáig egy üveggel sem.