A legjobban sikerült bulik mindig spontán szerveződnek. De mi a helyzet a (pót) óév búcsúztatatással? Ha jót akarunk mulatni, ne szervezzük túl, az idei bulit tervezzük parázs mellé! Búcsúzzunk még egyszer az idei évtől a tűz és a jég varázsában.


Extrém pótszilveszteri bulit szervezek, grillezni fogok a kertben. Sokan azt hiszik, most egy kicsit megcsípet a dér, pedig nem.



Melegedjünk a tűz körül!

A skandináv országokban bevett szokás, hogy nem teszik a sufniba a faszenes grillsütőt az ősz beköszöntével. A téli estéken, amikor leszáll a zúzmara, mindenki a meleg, jól fűtött lakásba húzódik. Pedig a kerti faszenes grillsütő kiválóan alkalmas arra, hogy a hosszú téli estéken akár szabadtéren is szervezhessünk összejöveteleket.



A nyitott tűzhely nemcsak elbűvöl, hanem előidézi a nyári kempingezés, partizás szép emlékeit. A tűzben különleges erő rejlik, képes magaköré gyűjteni az embereket, meghitt meleg légkört teremt a parázs körül.



A hangulat fokozására készítsünk dekorációkat. Befőttes üvegekbe tegyünk mécseseket, gyújtsuk meg, és helyezzük el a kert minden pontján. Pislákoló fényük sejtelmessé teszi az éjszakát. Használjunk nagyobb üvegeket, mert a hideg szél így nehezebben oltja ki a fényt.
Nagyon szép kültéri dekoráció lehet a jéggyertya. Elkészítéséhez kétliteres űrtartalmú fém konzerves dobozt kell használni. A közepébe helyezzünk egy vastag gyertyát, olyat, ami magasabb a doboznál. Szórjunk mellé a keretből összeszedett bogyós terméseket, majd tegyünk mellé fenyőágakat. Az egészet töltsük tele vízzel, és tegyük a fagyasztószekrénybe legalább egy napra. Mielőtt kitennénk a kerti lépcsőre vagy a kinti asztalra, csorgassunk rá forró vizet, és egy mozdulattal csúsztassuk ki a fémdobozból. Gyújtsuk meg a gyertyát és helyezzük központi helyre, hogy mindenki meg tudja csodálni. A buli után tegyük vissza a dobozba, töltsük meg újra vízzel és fagyasszuk újra, így sok összejövetelen tudjuk még használni.



Ha hideg van, indulásnak, kedvjavítónak kell egy kis lelket-testet is melegítő itóka. Erre legjobb recept a forralt bor. Tegyünk egy nagy fazekat a grillsütő rácsára, öntsünk bele kedvünk szerint fehér vagy vörösbort. Erre a célra nyugodtan felhasználhatjuk azokat a borokat, amiket nem szívesen fogyasztunk ételek mellé. Gondolok itt az ajándékba kapott édes borokra. Személyenként számíthatunk négy deciliter bort. Fűszerezzük fahéj darabokkal, szegfűszeggel, szegfűborssal, egész koriandermaggal, citromkarikákkal és vaníliával. Ízlés szerint édesítsük cukorral. Ha felforrt, vegyük le, tegyük egy asztalra, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd füles bögrékbe szedjük ki.
Készíthetünk teapuncsot is a didergő vendégeknek. Egy liternyi vizet tegyünk egy lábasba, 1 evőkanálnyi feketetea levelet tegyünk egy teatojásba, majd lógassuk a fazékba. Ízesítsük 1 evőkanálnyi cukorral, szórjuk bele 1 citrom vékonyan levágott héját, 1 db csillagánizst, 2 decinyi bodzaszörpöt és 1 dl rumot. Jól forrósítsuk fel, majd tűzforrón szedjük bögrékbe.

Gyerekeknek készíthetünk alkoholmentes forró itókát is. Szűrt almaitalt forrósítsunk fel, fűszerezzük szegfűszeggel, fahéjdarabkákkal, narancs és citrom héjával és ízesítsük barnacukorral.



Míg hűl a forró italunk, készítsük elő a sült gesztenyét: kis késsel vágjunk be gesztenyék héját, majd tegyük a grillsütő rácsára. Pár perc sütés után szedjük le egy papírból készített tölcsérbe, és a bor kortyolgatása közben héjától megszabadítva csemegézzük.



A gesztenyék mellé tehetünk szivaccsal alaposan megsúrolt kisebb méretű héjas burgonyákat is, valamint nagyobb darabokra felvágott sütőtököt. Ha a grillsütőnk fedeles, érdemes most egy kicsit befedni, hogy könnyebben és hamarabb átsüljön. Ha elkészül, minden vendég kezébe adjunk egy-egy sült krumplit, vigyázzunk, kesztyű legyen a kezükön!

Ha már jó a hangulat és mindenki kicidrizte magát, folytassuk az ünneplést a meleg lakásban. Míg a vendégek fogyasztják a kezükbe nyomott rágcsálnivalót, tegyük a parázsra a vacsorának valót. Már előző nap fűszerezzünk be fokhagymával, rozmaringgal kisebb darabokra felvágott bőrös malachúst, majd tegyük egy alufóliából készített tepsibe. A faszenet húzzuk a sütő két oldalára, majd tegyük a rács közepére a tepsibe tett fűszeres húst. Fedjük le a grillsütőt, mintha kemencében sütnénk, és süssük ropogósra a pecsenyét.



Hasonlóan készíthetünk alufóliába becsomagolt egész lazacot is. Amikor elkészült, vigyük be a lakásba, szeleteljük fel, körítésnek előre elkészített majonézes burgonyasalátát, sült sütőtököt és héjában megsült burgonyát adjunk hozzá.
A desszert is készülhet a grillen. Banánt héjával együtt tegyünk a pislákoló parázs rácsaira, majd süssük addig, míg puha nem lesz. Tegyük tányérokra, felső részéről húzzuk le a héját, vanília fagylaltot kanalazzunk mellé. Forró banán jéghideg fagyival, mennyei csemege.



Finom ételekkel bővelkedő, Boldog (Pót)-Új Esztendőt kívánok minden kedves olvasónak!

Kaldeneker György