A csíráztatási láz pont egy éve kezdődött nálam. Jól bevásároltam biomagokból, csíráztató edényből, elolvastam minden praktikát és nekiláttam házilag csíráztatni. Őszintén bevallom, beégtem vele.

 

Ültessetek magot, szüreteljetek csírát!

Azt hittem, a csíráztatás egyszerű, mint a karikacsapás. Talán az is, de nekem háromszori kísérletre sem sikerül, de hamar rájöttem a hibára. A magokat jól be kell áztatni, utána szépen bele kell tenni egy csíráztató edénybe, idáig meg is volnék. Minden nap lemostam, úgy ahogyan a könyvek írták. Pár nap alatt szépen fejlődtek is a kis hajtások, aztán jött a hétvége. Magukra hagytam a magvakat, és elég volt egy nap, hogy ne gondoskodjak róluk, meg is bosszulták. Befülledtek, megpenészedtek, és mehettek a kukába. A harmadik nekifutás után letettem a kísérletezésről, inkább vásároltam kész csírákat.

A napokban előkerültek a megmaradt magok, - Mihez is kezdjek vele? - gondolkodtam. Kinéztem a fűszerkertbe, épp kiöregedett a bazsalikom, elpusztult a citromfű, megüresedett a helyük. Kicseréltem a virágföldet a tárolókban, majd beleszórtam egy-egy zacskó retekmagot. Jól belocsoltam és vártam. Két nap múlva erővel duzzadva törtek elő a magvakból a hajtások. Megörültem, locsolgattam rendszeresen, öt nap elteltével már 3-4 centisre megnőttek.

Ültessetek magot, szüreteljetek csírát!

Ollóval szépen levágtam, majd hideg vízben többször alaposan megmostam. Lecsepegtetés után egy zacskóban, hűtőbe téve várja, hogy megegyük. A levágott szárak között sok kikeletlen mag van még, ezeket még egyszer le lehet majd szüretelni.

Utánanéztem, milyen magokat lehet használni csíráztatáshoz: lucerna, zsázsa, mustár, lencse, borsó, babfélék, napraforgó, vöröskáposzta, brokkoli, vöröshere, repce, retek, vöröshagyma, búza stb.

A sütőtök magjait is kitettem az énekesmadaraknak, gondoltam, szeretni fogják. Pár mag beleszóródott a virágföldbe, azok is szépen kikeltek. Megkóstoltam a zsenge hajtásokat, ehetőnek bizonyultak.

Ültessetek magot, szüreteljetek csírát!


A csírából, amit végül mégis sikerült többszöri próbálkozásra létrehoznom, kerül a salátába, szendvicsek tetejére, kerül az omlettbe, de főétel mellé is teszek a tányérra, mert látványnak sem utolsó. Ja, majdnem elfelejtettem: holnap körözöttes túrókrém lesz a reggeli, abba is keverek belőle.

Ültessetek magot, szüreteljetek csírát!


Egészségetekre!