Már a spenót szó hallatán is sokan összerándulnak, pedig ha jól és változatosan készítjük el, lehet a család kedvenc betevője is. Nem kell azonnal a rosszul elkészített spenótfőzelékre gondolni, sok más finomság is készíthető a haragoszöld levelekből.
A spenótlevelek nemcsak a tavaszi primőrrel érkeznek a piacra. Van egy fajtája, amit új-zélandi spenótnak neveznek, és az most van ereje javában. Ez abban különbözik a hagyományos spenóttól, hogy nagyon jól tűri a meleget és a szárazságban is jól termeszthető. Új-Zélandon a homokos tengerparton honos, Cook kapitány ottjártakor fedezte fel, mint a maorik egyik kedvencét, majd elhozta magával Angliába. Azóta magja hozzánk is elkerült, elültettük, ontja leveleit, én meg nem győzöm az ötleteket kitalálni a felhasználására.

Körtés spenótleves

Haragoszöld ötletek következnek


Spájzoljunk el belőle télire! Szedjük le a nagy leveleket, ha levesnek vagy főzeléknek fogjuk használni, nyugodtan letörhetjük zsenge száraival együtt. Mossuk meg alaposan, majd forraljunk fel egy nagy lábasban vizet. Ha rotyog, tegyük bele a spenótot, majd várjuk meg míg összeseik. Utána szedjük ki egy szűrőedénybe, és hideg vízzel hűtsük le azonnal. Kezünkkel nyomkodjuk ki a felesleges vizet belőle, zacskózzuk be adagonként, és máris tehetjük a fagyasztószekrénybe.

A leforrázott levelekből készíthetünk levest körtével egybefőzve, vagy fokhagymára dobva, kevéske tejszínnel összepárolva, vagy szerecsendióval fűszerezve, grillezett halak mellé köretet. A tejszínnel megpárolt spenóttal megtölthetünk nagyobb méretű paradicsomokat is, majd egy elegáns vacsora köreteként, például bárány pecsenyéhez, grillezett csirkemellhez használhatjuk fel. Előtte pár percig a sütőben forrósítsuk jól össze.

A leveleket vágjuk egy centis csíkokra, majd olívaolajon forrósítsunk fel egy-két gerezd felszeletelt fokhagymát és tegyük bele a spenótot. Fűszerezzük kevéske szerecsendióval, darált borssal, majd adjunk hozzá egy doboz krémsajtot, és egy-két decinyi tejszínt. Jól forraljuk össze, öntsük a mártást kifőzött tésztára vagy gnocchira, és keverjünk bele összekockázott friss paradicsomot. Parmezán sajttal megszórva fenséges eledelt tudunk belőle összeállítani pillanatok alatt.

A krumplis gombócok tésztájába is keverhetünk vékony csíkokra összevágott leforrázott leveleket, majd kifőzve vadgombából készített tejszínes szósszal szervírozva fogyasszuk.
Spenótos gnocchi

Amíg tehetjük, használjuk a friss és zsenge leveleket nyersen salátának. A spenótleveleket rendezzünk el ízlésesen egy nagy tányér közepére, majd borítsunk rá egy doboz olajos tonhalkonzervet. Cikkekre vágott paradicsommal és keményre főzött tojással dekoráljuk, majd az egészet csorgassuk meg friss citrom levével. Nagyon finom különböző mártásokkal elkészített heringgel is: mustáros, kaviáros, fokhagymás vagy curry-s szósszal öntsük nyakon.

Spenótsaláta


Sült gombákkal is percek alatt készülhet egészséges saláta. Többféle gombából is készíthetjük, ha tehetjük, vásároljunk kisebb méretűt. Mossuk meg a gombákat jól, majd egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat. Dobjuk rá a gombákat, és erős lángon hirtelen süssük meg. Szórjunk rá kakukkfűleveleket és daráljunk rá borsot. Sózni nem szabad, mert azonnal levet enged és összeseik. Elég annyi ideig sütni, míg a gombafejet átforrósodnak, ekkor tegyünk bele egy-két maréknyi megmosott spenótlevelet, csorgassunk meg kevéske balzsamecettel, és azonnal forgassuk össze, majd azzal a mozdulattal tálaljuk nagy tányérra.

Spenóttal töltött gomba