Apukám, mint minden évben a kert nagy részét krumplival ülteti be. Az első bokor termését én kaptam meg. Újkrumpliból készítettem nektek finom körítéseket.

A nyár elő napjaiban, amikor a krumplivirág megjelenik a bokrokon, már élvezni lehet az első pár szem termést. Apukám szakszerű kapavágással, szinte egyszerre kiemeli a földből az első bokor termését. A kosárban lévő újburgonyák egy krumplibokor termései. Ilyenkor nagy az öröm, mert meg lehet jósolni az egész évi termést. Jónak ígérkezik. Persze sok munka van vele, állandó locsolás, kapálás és gondozás.

Egy kosárnyi újkrumpli

Kapros újburgonya

Kapros újburgonya

Apróbb burgonyákat válogassunk, hámozzuk meg, majd tegyük fel főni sós vízbe.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel vajat, tegyünk bele durvára összevágott friss kaprot, és futtassuk meg benne. Szűrőkanállal szedjük át a megfőtt burgonyákat, forgassuk össze jól a kapros vajban, és forrón azonnal tálaljuk.

Készíthetjük összevágott metélőhagymával, csomborral, kerti zsázsával, zöldpetrezselyemmel, zellerlevéllel vagy akár bazsalikommal is.

Lestyános apróburgonya

Lestyános apróburgonya

Apró úgynevezett parázsburgonyákat vásároljunk. Jó alaposan mossuk meg, nem kell meghámozni, majd tegyük egy fazékba. Engedjük fel vízzel, sózzuk meg, és dobjunk hozzá pár ág lestyánt. Amikor a krumpli szemek puhák, szűrjük le, a lestyán ágat dobjuk ki belőle. Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske vajat vagy olívaolajat, majd tegyük bele a megfőzött apró krumplit. Erős lángon pirítsuk, majd mielőtt levennénk a tűzről dobjunk hozzá egy maréknyi összecsapkodott friss Lestyán levelet. Még egy percig pirítsuk majd azonnal tálaljuk.

Dinsztelt krumpli

Dinsztelt krumpli

A nagyobb szemű újburgonyákat hámozzuk meg, majd szeleteljük fel vékonyra. Nagy segítség, ha uborkagyaluval szeleteljük fel. Tegyük egy nagy lábasba, tegyünk alá vajat, zsírt vagy olívaolajat, ki melyiket szereti. Öntsünk alá egy-két korty vizet, sózzuk és fedjük le fedővel. Gyújtsuk alá a tüzet, és kis lángon kezdjük el párolni. Párszor érdemes megkeverni, a legjobb ha teflonedényben készítjük. Amikor már rotyog tegyük hozzá a durvára összevágott petrezselyem vagy kaporlevelet. Pár perc párolás után tálalhatjuk.

Paradicsomos újburgonya

Paradicsomos újburgonya

Apróbb szemű burgonyákat hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük puhára. amikor elkészült szűrjük le a főzőlevétől. Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajat, tegyük bele a leszűrt burgonyákat. Öntsünk rá készen vásárolható paradicsomszószt, vagy házi sűrűbb fajtát. Daráljunk rá borsot, tehetünk hozzá friss bazsalikomleveleket, majd az egészet erős lángon forrósítsuk össze. izgalmasabb ha pár korty vodkát vagy Gint öntünk még alá.

Piros pesztós burgonya

Piros pesztós burgonya

Ehhez a körítéshez is apróbb burgonyákat használjunk. Hámozzuk meg, majd sós vízben főzzük puhára, és szűrjük le.

Egy serpenyőben forrósítsunk fel kevéske olívaolajt, tegyünk hozzá a piros pesztóból, és forrósítsuk össze. Amikor a pesztó más sistereg, tegyük hozzá a burgonyákat, és rázogatva forrósítsuk össze. tálaláskor szórjuk meg reszelt parmezánnal. Készíthetjük bazsalikomlevélből készült pesztóval is.

Sajtos sült krumpli

Sajtos sült krumpli

Apróbb egyforma méretű krumplikat mossunk meg jól, majd tegyük egy sütőlemezre. Hintsük meg sóval és sütőben kb 140-150 fokon süssük puhára.

A megpuhult krumplikat vegyük ki a sütőből, tetejét vágjuk be késsel, majd kissé nyomjuk össze, hogy a vágásfelületénél szétnyíljon. Szórjuk meg reszelt sajttal, és tegyük vissza egy rövid időre a sütőbe. Füstölt lazaccal tálalva remek vendégváró finomság.