Észak-Amerikában a tökpitét hálaadáskor készítik, ajánlom nektek, nem csak hálás napokra!

 

Sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 150 g Rama
  • 200 g liszt
  • 5-6 evőkanál hideg víz
  • egy csipet só

Töltelékhez:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 4 dl tejszín (kemény habbá verve)
  • 5 dkg barna cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél teáskanál őrölt gyömbér
  • negyed teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 tojás
  • egy csipet só

Tökpite


Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a Rámát, kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe és pihentessük legalább egy órán keresztül.

Közben készítsük el a tölteléket. A sütőtököt hagyományos módon, a sütőben süssük meg, várjuk meg míg kihűl. Tegyük a tökhúst egy tálba, adjuk hozzá a cukrokat, az egész tojásokat és a fűszereket. Keverjük jól össze és a felvert tejszínnel lazítsuk.

Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki a tésztát fél centisre és egy kerek, közepes méretű, vajjal, liszttel kikent piteformát béleljünk ki vele.

Töltsük a tölteléket a formába, majd meleg sütőben 200 fokon süssük 10 percig, utána vegyük vissza a hőmérsékletet 130 fokra, és 45-50 percig süssük még.

Érdemes fogvájóval próbát végezni, ha már nem ragad a töltelék rá, akkor szabad csak kivenni a sütőből. A kihűlt pitét tejszínhabbal díszíthetjük.