Bármilyen furcsa, ahhoz hogy karácsonykor diólikőrt kortyolgassunk, most kell nekilátni az elkészítésének. Zölddiólikőr-készítési ötletek következnek.

Brian barátomnak van egy nagy birtoka a Káli medencében. Rengeteg dió- és mandulafa terem ezen a vidéken. A múlt évben felhívta a figyelmem, hogy ha diólikőrt szeretnék készíteni, ahhoz június második felében kell hozzálátni.

 Diólikőr

A zölddiók ekkor a legjobbak a likőrkészítéshez. Már kifejlett, még elég nyers, és a magja még kocsonyás. Én is szedtem egy szatyornyit, és készítettem pár dunsztosüveggel.

Két receptet használtunk. Én a fűszeresebbet, ő a fahéjasabb változatot. Szépen mindent beletettünk az üvegekbe, hetente egyszer megrázogattuk, hogy a cukor és a fűszerek jól kioldódjanak, majd karácsony előtt damaszt anyagon átszűrtük. A kész likőrt lapos üvegekbe töltögettem. Jó volt karácsonykor elkortyolgatni, és megajándékozni vele a barátaimat.

Diólikőr 

Diólikőr fahéjasabb

Hozzávalók:

  • 30 dkg zölddió
  • 3 db egész fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 30-40 dkg cukor
  • 1 liter gyümölcspálinka vagy vodka

A zölddiót mossuk meg jól, majd szeleteljük fel vékonyra. Szeleteléskor érdemes egy gumikesztyűt húzni a kezünkre, mert szépen fest, és pár hét kell, hogy a festék lekopjon a kezünkről.

A felszeletelt diót tegyük egy jól zárható nagyobb dunsztosüvegbe, ha lehet olyanba amit jól zárható. Tegyük hozzá a fahéjat, szegfűszeget, cukrot. Öntsük rá a pálinkát vagy a vodkát. Zárjuk le jól, és rázzuk össze. tegyük a spájzba, vagy hűvös helyre, és hetente egyszer rázogassuk meg. hagyjuk szépen érlelődni karácsonyig, majd szűrjük le, és töltsük kis üvegcsékbe.

Diólikőr 

Fűszeres zölddiólikőr

Hozzávalók:

  • 1 liter pálinka vagy vodka
  • 10-15 db zölddió
  • 3-4 szem csillagánizs vagy 2 teáskanál ánizsmag
  • 2 db egész fahéj
  • 8-10 szem szegfűszeg
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • 50 dkg cukor

A zölddiókat mossuk meg jól, majd szeleteljük fel vékonyra. Tegyük egy jól zárható nagyobb dunsztosüvegbe, majd tegyük hozzá a fűszereket. Szórjuk bele a cukrot, és öntsük fel a pálinkával vagy vodkával. Jól rázogassuk össze, majd tegyük hűvös helyre a spájzba. Hetente egyszer rázzuk fel, és várjunk vele a karácsonyi ünnepekig. Ünnepek előtt szűrjük le, és töltsük likőrös üvegekbe. Ha ajándékba adod, tegyél rá személyre szóló címkét is.

Befőzéshez, likőr- és szörpkészítéshez az üvegeket keresd Lekvárosház boltunkban.