Saját készítésű ajándék, amivel meglepheted szeretteidet akár karácsonyra. Még van idő, hogy nekilássatok az elkészítésének. Egyszerű és különleges csemege akár a karácsonyfa alá is.


Fűszeresen édes itóka, a klasszikus olasz anarchello. Talán testvérét a limoncsellót jobban ismerjük, aminek a fő alkotórésze a citrom. A fűszeres narancsos itóka elkészítéséhez egy hétre van szükségünk. Keresnünk kell a spájzunkban pár darab félliteres formás üvegeket, de a Lekvárosházból is rendelhetsz szép lapos üveget.

 

Karácsonyi narancsos vodkalikőr

Be kell szerezni hozzá néhány fűszernövényt, egész fahéjat, kardamom magot, egész vanília babot. A kardamom magot ázsiai élelmiszereket árusító üzletekbe, és hipermarketekben is be lehet szerezni. Szükségünk lesz még narancsra, cukorra és vodkára.

Karácsonyi narancsos vodkalikőr
Vanília, kardámom, fahéj és narancs a hozzávaló fűszer


Narancsos vodkalikőr

Hozzávalók: 5 db bio narancs, 1 db egész fahéj, 2-3 db kardamom mag, 1 db vaníliarúd, 1,2 liter vodka, 60 dkg cukor

Mossuk meg langyos vízben a narancsokat, majd hámozzuk meg burgonyahámozóval. Ügyesnek kell lennünk, mert vigyázni kell, hogy a narancs bőre alatt lévő fehér részt is levágjuk. Ha belekerül az italba, keserű lehet. Tegyük a narancshéjat egy jól zárható, legalább két literes befőttes üvegbe, adjuk hozzá az egész fahéjat, a vaníliarudat, a kardamom magokat, majd öntsük fel a vodkával. Zárjuk le jól, és hagyjuk állni egy héten keresztül. Minden nap rázogassuk meg legalább egyszer, hogy az ízek jól kioldódjanak a fűszerekből.

Karácsonyi narancsos vodkalikőr
Üvegben kell áztatni legalább egy héten keresztül


Egy hét elteltével szűrjük le a vodkát egy kis edénybe. Egy másik edénybe öntsünk fél liternyi vizet, szórjuk bele a cukrot, majd forraljuk fel. Öntsük a cukorszirupot a fűszeres vodkához, és keverjük jól össze. Tegyünk négy fél literes üvegbe egy-egy darab vaníliát, egész fahéjat, pár szem kardamom magot, és pár darabot a narancshéjból, majd töltsük rá a likőrt. Jól zárjuk le, pár nap múlva akár meg is kóstolhatjuk. Akár hat hónapig is eltartható.
Felhasználhatjuk vendégváró italként, jéggel szervírozva, fagylaltra csorgatva, vagy akár el is ajándékozhatjuk.

Itt találsz hozzá csomagolást.