A gyertya készítése
Jéggyertyákat nem nehéz készíteni. Egy nagyobb méretű, üres konzerves doboz közepébe tegyünk egy vastagabb gyertyát, úgy, hogy a vége kilógjon. Köré különböző téli terméseket tehetünk, fenyőágakat, kertben található bogyókat, tobozokat, őszi leveleket, narancs- és citromszeleteket.
Öntsük tele az edényt hideg vízzel, majd tegyük be a fagyasztóba egy napra. Ha kőkeménnyé dermedt, csorgassunk forró vizet a doboz külső oldalára, és egy mozdulattal húzzuk ki belőle. Tegyük a jéggyertyát zacskóba és felhasználásig tartsuk a fagyasztó szekrényben.
A vendégek érkezése előtt vegyük ki a hűtőből a gyertyát, gyújtsuk meg, majd tegyük ki a bejárati lépcsőre.
Használhatjuk a megterített asztal díszeként is, de kalkuláljunk jól, mert csak két órát bír ki szobahőmérsékleten. Ha a szobában használjuk, tegyünk alá egy mély tányért, ami az olvadó vizet felfogja.
Ha véget ért a vacsora, tegyük vissza a gyertyát fagyasztóba, majd egy nap múlva a konzerves dobozába, és újra töltsük fel vízzel, majd fagyasszuk meg. Így nagyon sokszor fel tudjuk használni még.
Illatos dekorációk
Szárított kinyomott fél citromok
Tegyük a kinyomott citromhéjakat a radiátorra. Amikor kiszáradtak, kb. két nap elteltével, máris egy üvegvázába tehetjük.
Szárított citrusfélék
A felszeletelt citromot, grapefruitot, mandarint és narancsot tegyük a radiátorra, de tegyünk alá egy konyharuhát. Pár nap alatt jól kiszárad és ezt is tölthetjük szép formás üvegekbe. Az ünnepek elteltével zárjuk le az üveg tetejét papírral, mert egyébként a molylepkék kedvenc csemegéje lehet.