A vasöntés hagyományos mesterség, amely nagymértékű és gyakorlott kézimunkát igényel. A vasedények használata a vaskorszak időszakára vezethető vissza. Most bemutatjuk a vasedények legfőbb tulajdonságait.

A vasedények használata a vaskorszak óta tart, bár az elmúlt néhány évtizedben az olcsóbb, ámde általában gyengébb minőségű termékek megjelenésével ez a jól bevált módszer hazánkban mára majdhogynem feledésbe merült. Ha azonban megkérdezzük nagyszüleinket, ők biztosan szívesen emlékeznek vissza rá.

Szerencsére nem mindenhol van ez így. Ha megnézzük a külföldi gasztronómiai műsorokat, ott előbb-utóbb mindig előkerül egy öntöttvas edény, különösen akkor, ha bio vagy vegetáriánus ételekről van szó, melyeknél szinte nélkülözhetetlen ezen edények használata. Az öntöttvas edények mindenfajta tűzhelyen használhatók, legyen az akár hagyományos, gáz, kerámia, vagy a legmodernebb indukciós főzőlap!

 Bemutatkoznak az öntöttvas edények

A 100. születésnapját ünneplő, svéd Skeppshult cég által gyártott termékek Magyarországon is megvásárolhatók. A termékek között a főzőedények mellett a tálaláshoz használt edények és kiegészítők, valamint lakásdekorációs tárgyak is megtalálhatók.

 Bemutatkoznak az öntöttvas edények

A vasöntés hagyományos mesterség, amely nagymértékű és gyakorlott kézimunkát igényel. Mára ez persze modern technológiával társul, de a gyártási folyamat alapjában véve száz éven át ugyanaz maradt. A jó minőség megőrzése érdekében a termékek az öntés után nem hűtőkamrában, hanem természetes módon, 24 órán keresztül hűlnek, majd az ezt követő munkafázisokat sem gépsorokon, hanem emberi kezek által végzik. Például a fából készült nyelekbe a feliratot is kézzel égetik bele. A termékek fantasztikusan sima felületének és kidolgozásának egyik titka a természetes anyagok kiválasztása. A tiszta vas és a Vättern tóból származó, egyedülállóan finom homok jelenti az összehasonlíthatatlanul magas minőség alapját. A gyártás során minden terméket forró növényi olajjal kezelnek, ami lehetővé teszi, hogy egy gyors öblítést követően azonnal használhatóak legyenek.

 Bemutatkoznak az öntöttvas edények

A szakácsok világszerte dicsérik az öntöttvas edények verhetetlen főzési tulajdonságait. Olyan kedvencek ezek, amelyeket azért szeretnek, mert az öntöttvas edényben való sütés, grillezés és főzés növeli az ízélményt. A Skeppshult konyhai kollekciója továbbá kibírja a magas hőmérsékletet, minden tűzhelyen használható és rendkívül jól tartja a hőt. Karcolódás-mentes és könnyű tisztítani; ezek olyan tulajdonságok, amelyek elősegítik a valódi termékek felismerését.

 Bemutatkoznak az öntöttvas edények

Az öntöttvas edények erősen mágnesezhetőek, amely nélkülözhetetlen tulajdonság az indukciós tűzhelyeken való használathoz. Ezért az új indukciós tűzhelyekhez ezek a termékek a természetes választás.

Miért jók ezek az edények és hogyan használjuk őket?

A Skeppshult edények használata rendkívül könnyű. Az öntöttvas edények használatában az a legizgalmasabb, hogy teljesen mindegy, milyen hőforrást használunk, ez a legjobb, ami létezik. Ezeket az edényeket már akkor is használták, amikor a főzés nyílt lángon történt, majd később a szén- és fatüzelésű tűzhelyeken és ezt követően a gáz-, a villany-, valamint a kerámialapos tűzhelyeken és főzőlapokon, egészen a napjaink modern indukciós tűzhelyéig.

Az indukciós főzőlapokhoz a lehető legjobb termék, amit használhatunk, az öntöttvas edény, mivel az indukciós főzőlap a mágnesesség elvén működik és a legjobban mágnesezhető anyag, amiből edényeket készítenek, a vas!

Elsősorban a kerámialapos és az indukciós tűzhelyek védelme érdekében az edények alján körkörös mikrobarázdák találhatók, hogy az esetlegesen az edények alá kerülő sószemcsék vagy por ne tegyen kárt a főzőlapban.

Az edények alja hideg állapotban enyhén homorú, hogy melegítéskor, amikor az anyag a hő hatására kitágul, az edény tökéletesen felfeküdjön a tűzhely főzőfelületére.

 Bemutatkoznak az öntöttvas edények

A karcolódás-mentesség és a tartósság mellett fontos, hogy az edényekből az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vas kerül a bennük főzött ételekbe, különösen akkor, ha az ételben savas alapanyag is van, például ecet, bor, paradicsom vagy citrom. Ezért az öntöttvas edények használata igen ajánlott a vegetáriánus életmódot folytatók számára, illetve azoknak, akik vérszegénységben szenvednek vagy egyéb okokból kevés vashoz jut a szervezetük.

Az edények nem tartalmaznak vegyi anyagokat és nem rendelkeznek bevonattal sem, amelyek gyakran mérgezőek.

RENDKÍVÜL könnyű kezelni!

Bemutatkoznak az öntöttvas edények

A Skeppshult háztartási termékek gyártási folyamata a legjobb minőség elérését szolgálja. Az összes öntöttvas termék többször ellenőrzött alapanyagokból, kézzel készül. Környezetbarát termékek és egyszerű, vegyszermentes (pl. mosogatószer) használatot igényeknek.

Az öntöttvas edények tapadásmentességének a titka, hogy az edények anyagának - ott, ahol főzéskor az étellel érintkezik - mindig enyhén olajosnak kell lennie.

Az edényeket a gyárban növényi olajjal kezelik, így azonnal használatba vehetőek. Az első használat előtt kézmeleg vízzel öblítsük le és szárítsuk meg őket, hogy az esetleges port és a felesleges olajat eltávolítsuk. (Az olajjal kezelt termékek, amelyek nem teljesen szárazak, kényes felületeken foltot hagyhatnak.)

Bemutatkoznak az öntöttvas edények 

- Tisztításkor csak meleg vizet és mosogatókefét használjunk, amelyekkel az edény tökéletesen kitisztítható, de a szükséges minimális zsiradékot nem távolítjuk el róla.

- Közvetlenül mosogatás után gondosan szárítsuk meg az öntöttvas termékeket (pl. töröljük szárazra vagy helyezzük a tűzhelyre közepes hőfokon. Ilyenkor vigyázzunk, hogy az edényt ne melegítsük túl!).

- Az ételt tálalhatjuk közvetlenül az edényekből, de ne használjuk őket az ételek tárolására.

- Az öntöttvas termékek nem moshatók mosogatógépben.

- Hasznos, ha az edényeket használat után enyhén kiolajozzuk. (Ha szükséges, a felesleges olajat pl. konyhai törlőpapírral töröljük ki.)

Bemutatkoznak az öntöttvas edények

Újraolajozás

Az, hogy szükség van-e az edény kiolajozására, a színéből is látszik: a megfelelő állapotban lévő edény színe fekete, a kiszáradt, zsiradéktól mentes edény viszont szürke.

Az újraolajozást követően jó, ha az edényt ráhelyezzük a meleg tűzhelyre vagy a sütőbe, hogy az olaj beivódjon az edény anyagába. (A fanyéllel rendelkező termékeket ne tegyük a sütőbe!) Miután az edény kihűlt, töröljük le a felesleges olajat.
Ez a folyamat erős szaggal járhat, ezért figyeljünk a szellőztetésre.

Javaslat

Jól bevált módszer a karbantartás megkönnyítésére, ha időnként kolbászt sütünk az edényben. Ez minden típusú edényben (serpenyőben, lábasban, stb.) elvégezhető. Süssük a kolbászt az általánosnál alacsonyabb hőfokon, hogy ezzel meghosszabbítsuk a sütési időt. Ez a főzéses-olajozásos módszer általában elég ahhoz, hogy az edényünk jó állapotban maradjon.

És végül, de nem utolsósorban - más edényektől eltérően - az öntöttvas edények annál jobbak, minél többet használjuk őket!

Nézzétek meg videón az edények használatát!

Zöldséges báránycsülök

Tavaszi borjúragu

Kapcsolódó linkek: