Végre egy izgalmas zöldség, amelytől minden fontos tápanyagot és rostot megkaphatunk - és még éhesek sem maradunk!


Miért is ne használhatnánk a hagyományosan hússal készülő ételeinkhez a változatosság kedvéért néhány zöldséget? Itt van például ez a fényes héjú, ínycsiklandó lila termés, amely igen rövid idő alatt bebizonyította, hogy megállja helyét a hazai asztalokon is. A padlizsán feledteti azt a berögződést, hogy zöldség csak párolva kerülhet tányérunkra. Feldobhatjuk - s egészségesebbé is tehetjük - unalmas húsételeinket. A padlizsán törtfehér húsa sok zsiradékot képes felvenni, így laktató, sőt akár kifejezetten nehéz ételeket is készíthetünk belőle. Szénhidráttartalma nem riasztó, sőt még egy súlycsökkentő diétába is belefér egy-egy tojásgyümölcs, no nem egy sült padlizsánból készített lasagne.

 

Padlizsánlegyező

Lila és kellemesen kesernyés, de ettől egészséges

Lássuk, mi egyebet találunk a lila termés mélyén! Van benne például sok keserűanyag, amelyet a mai padlizsánokban már csak a nagyon kifinomult ízérzékű fogyasztó ismer fel. A korábban használt fajták sokkal keserűbbek voltak - sokáig mérgezőnek is hitték, hasonlóan rokonához, a burgonyához. Ezek a keserűanyagok hozzájárulnak a padlizsán gyógyhatásaihoz - görcsoldóként és izomlazítóként hatnak az emésztőszervekre.

A padlizsán lila színe a nauzin nevű növényi festéknek köszönhető. Ez a színanyag is antioxidáns (szabad gyököket megkötő) hatású, azaz a rákos elváltozások megelőzésében kap szerepet, a többi növényekben található színanyaghoz hasonlóan. A padlizsán lila színét okozó nauzinról még azt is tartják, hogy növeli a "jó" koleszterin (HDL-koleszterin) szintjét.

Ásványianyag-bomba, sok rosttal kiegészítve

Kiemelkedő vitamintartalomról sajnos nem számolhatunk be. Magas ugyanakkor víztartalma, amiből következik, hogy termésének ásványianyag-tartalma is átlagon felüli. Bizton számíthatunk rá, hogy a padlizsános ételekkel együtt nagy mennyiségű cinkhez, magnéziumhoz és káliumhoz jut szervezetünk. Nem elhanyagolható a padlizsán rosttartalma sem, amely emésztőrendszerünkre van jó hatással.

Padlizsán grillen

Megkönnyíti a fogyókúra kínjait

A padlizsánt több fogyókúrás diétában javasolják a hús kiváltására, ugyanis változatos, laktató ebédet-vacsorát főzhetünk vele, így átsegíti az "éhezőket" a fogyókúra kezdeti, nehezebb szakaszán. Süssünk belőle lasagne-t, darált hús helyett apró csíkokra vágott sült padlizsánt tehetünk a tésztalapocskák közé. Aminosav-tartalma eltér az állati eredetű élelmiszerekétől, tartósan ezért nem javasolt hús helyett fogyasztani, legfeljebb a szervezetünk számára feltétlenül szükséges anyagok pótlása mellett.

Vesebetegeknek

Ritka, hogy ellenjavallat szerepel egy egészséges zöldség bemutatójában. Nem szabad azonban elhallgatnunk, hogy a tojásgyümölcs fogyasztása a gyomorsavtúltengésben szenvedők számára csak mértékkel ajánlott, ugyanis a gyomrot további emésztőnedv-képzésre készteti.

Oxalátképző zöldség: a padlizsán emésztése során kicsi kristályok képződhetnek, amelyek bejutva a kiválasztó rendszerbe a vesében köthetnek ki. Egészséges szervezet számára ez gondot nem jelenthet, azonban a vesebetegeknek, vesekőképzésre hajlamosak számára túlzott fogyasztása nem javasolt.