A hétvégi tavaszi ünnepre valami különlegességgel is készülhetünk a klasszikus sonka-tojás megoldáson felül. Ha vendégek jönnek, sikert arathatunk a cserépben megsütött kenyeres sonkával. Aki nem szereti a sonkát, annak készítsük el a tavaszias grillezett csirkemellet sült retekkel. És a desszertről se feledkezzünk meg: egyszerűen elkészíthető krémes muffint ajánlunk, melyet zselétojásokkal díszítünk.



Kenyérben sült sonka cserépben, reteksalátával

Hozzávalók: 50 dkg búzaliszt, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő, 4 evőkanál olívaolaj, 40 dkg főtt sonka, 3 evőkanál mustár, 1 evőkanál friss reszelt torma, 1 csokor friss rozmaring

A reteksalátához:  5 csomag piros koktélretek, 4 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, fél citrom leve

kenyér cserépben

Tegyük dagasztótálba a lisztet, szórjuk rá a szárított élesztőt és a sót. Adjuk hozzá a durvára összevágott rozmaringot, csorgassunk rá három evőkanálnyi olívaolajat, majd kezdjünk hozzá a dagasztáshoz. Kis adagokba csorgassunk hozzá langyon vizet, épp annyit, hogy közepesen kemény kenyértésztát kapjunk. Addig dagasszuk, míg a kenyértészta az edény falától kezd elválni. Keverjük még egy percig, majd tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával és kelesszük kétszeresére.
Ha a duplájára kelt, borítsuk ki egy liszttel meghintett deszkára, osszuk öt felé, nyújtsuk ki, majd helyezzünk rá a mustárral megkent és tormával megszórt felszeletelt sonkát, és hajtogassuk össze.

Béleljünk ki sütőpapírral tiszta virágcserepeket, majd tegyük a cserépbe a cipókat. A tetejét szórjuk meg összetépkedett rozmaringlevelekkel, kelesszük még körülbelül 15-20 percig, majd tegyük előmelegített sütőbe. 180 fokon süssük 45-50 percig. Ha elkészült, borítsuk ki a formából, és hagyjuk kissé kihűlni.
A salátához mossuk meg jól a retkeket, a nagy leveleit szedjük le róla, majd a szárral és a kisebb levelekkel együtt szeleteljük fel uborkagyalun. Tegyük egy tálba, csorgassuk meg az olívaolajjal és a citromlével. Sózzuk és daráljunk rá borsot, majd jó alaposan keverjük össze.

Ajánljuk hozzá a tormás almalekvárt is. Hogy, hogyan kell elkészíteni, a videónkon megnézheted.

Grillezett csirkemell sült retekkel

Hozzávalók: 1 nagy csomag hónapos retek, 4 db csirkemell filé, 1 csokor újhagyma, 3 evőkanál vaj, 2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj 1 evőkanál balzsamecet, só, őrölt bors, kakukkfű
retek grilezzet csirkemellel

A csirkemelleket sóval, őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezzük be, csorgassunk rá egy-két evőkanál hidegen sajtolt olíva olajat és tegyük a hűtőbe pár órára.
A megmosott retkek leveleit szedjük le, ha fiatal és zsengének találjuk, akkor csak a nagyobb leveleit szedjük le. Vágjuk négyfelé. Egy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, tegyük bele a negyedelt retkeket, az ujjnyi darabokra vágott újhagymát, és erős lángon forrósítsuk össze. Darált borssal fűszerezzük és csorgassuk rá a balzsamecetet. Jól keverjük össze.
Egy másik serpenyőben felhevített vajon süssük pirosra a befűszerezett csirkemelleket.  Sütéskor érdemes egy nagyobb lábassal „levasalni”, ilyenkor sokkal könnyebben átsül a hús.
Egy nagy tányér közepére tálaljunk burgonyapürét, tetejére a felszeletelt csirkemellet tegyük, majd rá a megsütött balzsamos retkeket.

Citromkrémes muffin zselétojásokkal

Hozzávalók a muffinhoz: 1 pohár sima búzaliszt, 1 pohár teljes kiőrlési búzaliszt, 1 csipet só, 1 evőkanál sütőpor, 3 evőkanál cukor, 2 tojás, 2 dl tej, 10 dkg vaj, 2 db alma (vagy barackbefőtt, vagy banán, vagy marcipánból gyúrt mini tojások, amilyen ízt szeretünk), 1 teáskanál almásrétes-fűszerkeverék
Hozzávalók a krémhez: 8 dkg étkezési keményítő, 5 db tojás sárgája, 1,5 dl tejszín, 20 dkg cukor, csipetnyi só, másfél deciliter friss citromlé, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál vaj
A díszítéshez: zselétojások, csoki tojások, színes szalagok, fogpiszkáló, színes muffin kapszlik, szalagok

húsvéti muffin

Öntsük egy tálba és keverjük össze a liszteket, a sót és a sütőport. Egy másik tálkába üssük a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat és a meghámozott, kockákra felvágott almát.
Kis adagokban, állandó keverés mellett adjuk a lisztes keveréket a tojásoshoz. Jól dolgozzuk össze, majd a papírkapszulával bélelt muffin sütőformákat töltsünk meg háromnegyedig a masszával.
Tegyük előmelegített sütőbe, majd 160 fokon süssük 15-20 percig. Érdekesebbé tehetjük, ha a tésztába egy teáskanálnyi almásrétes-fűszerkeveréket keverünk.
A krémhez öntsük egy fém keverőtálba a keményítőt, a tojások sárgáját, a tejszínt, a sót, a cukrot, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Tegyük vízgőz fölé, és állandóan kevergetve addig hevítsük, még sűrű krém lesz belőle. (Lazább lesz a krém, ha kihűlés után felvert tejszínhabbal lazítjuk). A még langyos krémet habzsák segítségével tornyozzuk a muffinok tetejére. Díszítsük zselé tojásokkal vagy csoki tojásokkal, színes szalagokból készített zászlókkal.


További különleges dessezrtek, húsvéti ajándékötletek olvashatók a Lekvárosház húsvéti cikkében.