Aki szereti a finom ízeket, az biztosan tudja, mit jelent egy aromás fűszerág. A friss fűszerek használatával megfiatalíthatjuk, felfrissíthetjük, izgalmasabbá tehetjük ételeinket. Ismerkedjünk meg a kakukkfűvel!


Süssünk meg egy csirkemellet fűszerek nélkül, ugye nem lesz túl izgalmas? Ételeim ízét főként ezeknek a ránézésre jellegtelen, aprócska növényeknek köszönhetem. Ha a friss fűszernövényekkel pazarlóan bánunk, velük csökkenthetjük a konyhasó használatát is. Így nem csak a szívünknek tehetünk jót, hanem új szíveket is hódíthatunk meg csábító illatukkal és ízükkel egyaránt.

 Bemutatkozik a kakukkfű

A kakukkfű a magyar konyha egyik régi kedvelt fűszernövénye. Vadon is megterem, tűri a százságot, ezért sziklakertekben is szépen fejlődik.

Bemutatkozik a kakukkfű

A görög szigeteken egész hegyeket is beborít a vad fajtája, ami ilyenkor virágzásakor lila színbe öltözteti a tájat. Kedvelik a virágnektárt gyűjtő méhek is, amiből finom kellemes és fűszeres ízű méz készül. Az aromás ételek kiváló fűszerezője, az olasz és görög konyha jól ismert ízesítője. Ízét a levelekben lévő illóolaj tárolja, ezért használatkor érdemes olívaolajjal megcsorgatni, és összezúzni, majd csak utána fűszerezzük vele pecsenyéinket. Paradicsomos ételekbe, pizzára, sült pecsenyékre, salátaöntetekbe vagy akár kenyérbe is kerülhet.

 Bemutatkozik a kakukkfű

Miért is jobb a friss? Egyszerű a válasz: hasonlítsunk össze szárított és frissen reszelt citromhéjat. Ugye nem kell megmondanom, melyik a jobb? Ugyanez vonatkozik a friss fűszernövényekre is. Ha szárítottat használunk, annak illóolajaiban koncentráltan vannak jelen az ízek. A frissben pedig oldottabbak, lágyabbak, kellemesebb ízük van, nem annyira határozott, mint amit télen szárítva szoktunk használni.

 Bemutatkozik a kakukkfű

Ha sok terem belőle, kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva, szellős helyen száríthatunk belőle télire.

Ez nem pont fordítva értendő? Nem a frissebb az erőseb?? Teszik fel a kérdést. Nem, a friss levelek nedvesek, ezekben oldottabban, nem nagy koncentrációban van jelen az íz. Ha kiszárítjuk, térfogatuk is csökken, a szárítás hatására kipárolog a víz, viszont az aroma, ami az illóolajba van elzárva, tömörödik. Ha egy teáskanálnyi friss fűszerrel ízesítünk, akkor nem sokat érezhetünk, de ha ugyanannyi szárítottat használunk, sokkal határozottabb ízt érhetünk el. Ezért is szoktam mondani, hogy a friss fűszernövényekkel pazarlóbban bánjunk.

Pár ágat szép boros üvegekbe téve, olívaolajjal felöntve készíthetünk fűszeres olajat is. Ezt is felhasználhatjuk pácoláshoz, salátákhoz.

 Bemutatkozik a kakukkfű

A kakukkfűből készült tea köhögésre, légcsőhurutra ellen kiváló, mézzel ízesítve is fogyasztható. Csak kevés ideig kell áztatni, addig míg aranysárgára színezi a teavizet.

Bemutatkozik a kakukkfű 

Citromos változata apróbb termetű, ezt halak, zöldségek, sajtok pácolásához, paradicsomsalátához vagy akár habcsók ízesítésére használhatjuk.

 Bemutatkozik a kakukkfű

Kapcsolódó link: