A fondü a svájci emberek kedvenc étele, ami szinte az egész világot meghódította. Népszerűsége az egyszerűségében rejlik, remek közösségformáló evős-mártogatós mulatság.
Nem igényel nagy főzési tudományt, inkább az alapanyagok változatos kiválasztása és előkészítése ami ad némi feladatot.
Sokféle változatát készítik, van, aki forró olajba mártogatja bele a hús-, hal- és kenyérdarabokat, majd fűszeres mártogatókba tunkolja. Az olaszok paradicsommal, szarvasgombával, friss fűszerlevelekkel készítik. A francia Alpokban ementáli és comte sajt kerül bele.A legegyszerűbb a svájci, amikor a sajtot felolvasztják, pár gerezd fokhagymával és pálinkával keverik össze.
A fondü készülhet csokoládéból, lehet fehér vagy sötét. Gyümölcsök, piskótadarabok, pillecukor, ami megmártózhat az olvasztott csokoládéban. Ennek az édes változatnak is lehetnek extra ízesítői, össze lehet keverni az olvadt csokit mentával, levendulavirággal, hígítani lehet tejszínnel, likőrökkel.
Pár fogyasztási szokásra azért oda kell figyelnünk. A falatkákat minden esetben szúrjuk erre a célra készített kis villákra. A bemártás után azonnal, egy harapásra együk meg, ne mártsuk be újra az olvadt mártogatóba. A svájci szokások szerint az olvadt sajtba mártott falatkák alá mindig egy darab kenyeret tesznek, hogy ne csepegtessék le az asztalt.
Sajtfondü
Hozzávalók:
- 70 dkg vegyes kemény sajt
- 3 dl száraz fehérbor
- 0,5 dl pálinka
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- 2 gerezd fokhagyma
- darált bors
- őrölt szerecsendió
Reszeljük le a sajtokat durvára, majd kenjünk ki fokhagymagerezddel egy nagy lábast vagy a fondüedényt. Öntsük a bort az edénybe, melegítsük fel, utána tegyük bele a lereszelt sajtot. Állandóan kevergetve olvasszuk fel. Keverjük hozzá a pálinkában feloldott étkezési keményítőt, majd forraljuk még pár percig. Kevéske darált borssal és őrölt szerecsendióval fűszerezzük.
Csokoládéfondü
Hozzávalók:
- 40 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 8 dkg vaj
- 2,5 dl tejszín
- 3 dl tej
Törjük össze a csokoládét, tegyük a fondüedénybe, adjuk hozzá a vajat, öntsük rá a tejszínt, tejet. Közepes hőmérsékleten, állandóan kevergetve olvasszuk fel. Gyümölcsdarabokat, felkockázott piskótát, kekszet mártogassunk az olvasztott csokoládéba.