Október 31-én van Halloween ünnepe. Ilyenkor a kelta népszokás szerint tökből faragnak figurákat, hogy elijesszék a szellemeket. Pár tökfej és recept ötlet következik.

Faragjunk lámpást!

A töklámpáshoz válasszunk jó nagyfejű tököt. A felső részénél vágjuk le, majd szedjük ki a magjait. Szemeit, orrát és száját éles késsel faragjuk ki.

Ha a hátsó felét vágjuk ki, majd a magok eltávolítása után alakítjuk az ki arcát, a fején fúrjunk lyukakat, ezekbe szúrjunk egy-egy rózsa brokkolit: a brokkoli lesz a tökpofánk haja.

Vigyázzunk, óvatosan vagdossuk, mert a kemény tökhúsban megcsúszhat a kés és megvághatjuk a kezünket. Ha elkészült az ijesztő figura, tegyünk a belsejébe egy mécsest és este gyújtsuk meg.

Még több ötlet itt!

Tök jó, lámpásnak is


Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül, mert tüzet okozhatunk vele. Legjobb, ha a kertben helyezzük el és a jó meleg lakásból figyeljük ijesztő tekintetét.

Ha bulit szervezünk, készítsünk többféle lámpást, és a menü összeállításához használjunk sütőtököt.

Tökös emlékeim

Gyermekkoromban, amikor még a nagyszüleim állattartással foglalkoztak, a kukorica mellett a tök volt a második legfontosabb takarmánynövény az állatok számára. Taligaszám tolták be a fészerbe a különböző formájú, színű és alakú tökféléket. Óriásra megnövő takarmány-, vagy ahogyan ők nevezték, "marhatököt", spárgatököt, szürkés-narancsos héjú sütőtököt. Volt még a konyhakertben dísztök, ezeket kosarakba téve dekorálták a szőlőskertet, de jól jött szüretkor és borkóstoláskor a lopótök is. Emlékszem, a frissen pörkölt tökmag ízére, amit a tökfőzeléknek valóból szedtek ki, és a sparhelt sütőjében pirítottak meg, de arra is, amikor a nagyfejű marhatökből faragott lámpással rémítgettek így az ősz derekán.

Őseink is jól tudták, a sütőtök tápláló, egészséges és kiváló vitaminforrás. "Szegény ember piskótája" volt a süteményhelyettesítő a háború után, ami nem volt más, mint a kemencében fahéjjal meghintett és megsütött sütőtök. Hála, ma már ez a mostohán kezelt zöldségféle is újra a táplálkozás középpontjába került. Jelentős a karotin tartalma, ami az A-vitamin elővitaminja, szervezetünk a karotin segítségével épp annyi A-vitamint állít elő, amire szükségünk van, segít pótolni a napfény hiányát, rendszeres fogyasztása szép és egészséges bőrt eredményez. Jelentős a C-vitamin, antioxidáns és a magjaiban lévő E-vitamin tartalma is.

Tökös receptek

A sütőtök megállja helyet a desszertek és lekvárok között is. Finom édeskés lágy ízét jól kiegészítik a karácsonyi fűszerek. Nagyon jól illik hozzá a gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és a fahéj is. A megsütött tökhúst alapul véve kell elkészíteni az édességeket.

A sütőtökös kekszhez 30 dkg vajat keverjünk habosra egy pohár barnacukorral, majd keverjünk bele egy tojást. Vaníliát, két teáskanálnyi őrölt fahéjat és egy csipetnyi sót használjunk ízesítőnek. Adjunk a masszához 40 dkg lisztet, 25 dkg zabpelyhet, 2 teáskanál szódabikarbónát, 1 tábla összetört csokoládét, 1 maréknyi durvára tört diót és 40 dkg megsütött sütőtökhúst. Az összekevert tésztából halmozzunk kanálnyit egymás mellé egy sütőlapra, majd előmelegített sütőben 160 fokon süssük meg 15-20 perc alatt.

Sütőtökös keksz


Narancsos-sütőtöklekvárt is készítsünk belőle. Reszeljünk le másfél kilónyi tököt, majd tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Főzzük körülbelül 10 percig, vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt, keverjük hozzá két narancs és három citrom összekockázott húsát, két diónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőzőcukrot. Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd fordítsuk fejre egy kis időre. Így nem kell tartósítószert használnunk a lekvár főzéshez.

Sütőtöklekvár


Tökös-mákos rétesnek is jó a sütőtök. A lereszelt tököt kell összekeverni a cukros darált mazsolás mákkal, reszelt citrom vagy narancshéjjal kell ízesíteni, majd ezzel a töltelékkel kell a réteslapokat megtölteni.

Tökös-mákos rétes


A tökös-tejes turmix is tápláló, finom reggeli ital, ha sült tökhúsból készül. Sült tök, tej, őrölt fahéj, méz vagy barnacukor (ha elég édes a tök, ez elhagyható) kerüljön a turmixba, majd mixelés után máris kortyolgathatjuk reggelenként.

A csőbensütés technikáját már régen kitalálták, ez volt az őse a mai sütőnek. Egy cserépedényt vagy cső alakú cserepet hevítettek fel a tűzben, majd ebbe tették a sütnivalót. Ma a csőbensütés egy konyhatechnológiai eljárás, ami azt jelenti, hogy a sütésre váró alapanyagot sajtszósszal vagy tejszínnel öntjük le, megszórjuk reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük. 

A csőbensütött tökkel is járhatunk el így. A sütőtököt vágjuk két-háromcentis kockákra, tegyük egy vajjal kikent tűzálló tálba, daráljunk rá borsot, tépkedjünk rá zsályaleveleket, ízesítsük sóval, majd öntsük fel annyi tejszínnel, hogy félig ellepje. Szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, majd forró sütőben süssük pirosra.

Egyszerűbb a dolgunk, ha a darabokból rozmaringgal sütött sütőtököt készítünk. A tökdarabokra daráljunk borsot, tépkedjünk rá rozmaringleveleket, csorgassuk meg olívaolajjal, majd fél óra állás után terítsük szét egy sütőpapírral borított tepsin. Félórai sütés után máris tálalható sült csirke vagy sült pecsenyék mellé. 

Rozmaringgal sütött sütőtök