Mindenki tudja a mézről, hogy jó a teába cukor helyett, számtalan sütemény készíthető belőle és nagyon egészséges. Ám hogy szárnyasokhoz, halhoz és salátákhoz is kiválóan passzol, azt csak kevesen. Variációim következnek egy csupor mézre.

Variációk mézre 

A méz az emberiség egyik legősibb tápláléka: a méz-fogyasztás szokása pedig egyidős az emberi fajjal. Nemcsak ételként,  gyógyszerként is a mindennapok része volt: némi porított ginsenggel összekeverve, a hosszú élet elixírjeként rendszeresen fogyasztották. Mivel a méz a bőséget és a jólétet is jelképezte egyben, ezért a jövőbeni szépség és gazdagság reményében, bekenték vele az újszülöttek száját.

A méhviaszból gyertyákat, viasztáblákat és fáklyákat készítettek, és ezt használták nyílászárók szigetelésre is.

Ahány virág, annyi féle méz

Milyen virágok nektárjából készülhet méz? Elsősorban azokéból, amelyek egy időben, nagy mennyiségben virágoznak. A belőlük gyűjtött nektár meghatározza a méz jellegzetes ízét. Legkedveltebb a hazai akácméz, gyógyító hatású a hársfa méze, sütésre-főzésre a vegyes virágmézet ajánlják.

Napraforgó és repcemézből készülhet a mézeskalács, selyemfű, gyümölcsvirág, gesztenye, levendula, őszirózsaméz kellemes ízét pedig a szakértők szerint könnyű megkedvelni. Erdei gyümölcsök levelein található édes nektárból begyűjtött méz pollentartalma csekély, ezért az édesharmatmézt a pollenallergiások is fogyaszthatják. Mediterrán vidékeken készül a narancsvirág, édeskömény, eukaliptusz és a kakukkfűvirág méze.

Méz és egészség

A méz körülbelül négyötöd rész cukorból (glukóz, fruktóz) és egyötöd rész vízből áll. A benne található egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen felhasználja, azonnal felszívódnak.

A méz táplálja a szívet, növeli az izmok teherbíró képességét, kiváló erősítőszere a sportolóknak, az idős embereknek, a fáradt szervezetnek.

Gyomorbántalmakra is javasolják. Jó hatással van a gyerekek fejlődésére, ajánlják a szoptató anyukáknak is. Nyugtatóan hat az egész testre.

Bár a méz nem éppen diabetikus étel - egy kilogramm méz 1385 kj energiát tartalmaz -, de édes és telítő íze miatt, egyébként is csak keveset tudunk belőle egyszerre elfogyasztani.

A szakemberek szerint érdemes a cukrot mézzel helyettesíteni, mert ez utóbbi természetes anyag, némi vitamint és szerves savakat is tartalmaz.

A mézet kozmetikai termékek, pakolások készítéséhez is használják. Hígítással és erjesztéssel bor, sör és ecet is készíthető belőle.


Ajánlott receptek:

Diós-mézes sütemény

Rókagombás őzragu mézes apróburgonyával

Mézes puszedli és mézes muffin

Joghurtos céklaital mézzel

Levendulás bárány nyárs

Balzsamecetben párolt vajhal