Igazi mesés erdei eledel, amit Nagy Sanyi a Vacsoracsatában el is készített.
Hozzávalók:
- 1 kg őzcomb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg rókagomba
- 3 dl száraz vörösbor
- 5-6 szem borókabogyó
- 3 levél babér
- darált bors
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 30 dkg piros, fekete vagy kékáfonya, mélyhűtött is megfelel
- 3 szál kakukkfű
- só
- 1 üveg pirosáfonya-lekvár
- 3-4 evőkanál olívaolaj
Nézzétek meg, hogyan készítette el Nagy Sanyi a Vacsoracsatában:
Aprítsuk finomra a hagymát, fokhagymát, tegyük egy nagy lábasba. Csorgassunk rá pár evőkanálnyi olívaolajat, tegyük bele a babért és a kakukkfűágakat. Pároljuk pár percig, utána tegyük bele a nagyobb kockákra vágott őzhúst. Pároljuk addig, míg a hús pirulni nem kezd, utána öntsük fel a borral. Sózzuk, borsozzuk és lefedve pároljuk, míg a hús puha nem lesz. Ha szükséges, öntsünk alá vizet.
Amikor a hús már puha, tegyük bele a jól megmosott gombákat (nem szükséges összevágni, jól mutat, ha egészben vannak a raguban), és tegyük bele az áfonyát is. Néhány perces párolás után sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert keményítővel. A legvégén még egy korty vörösborral felönthetjük. Tálaljunk mellé kis tálkákban pirosáfonya-lekvárt.
Vaníliás újburgonya mézzel
Hozzávalók:
Az apróburgonyákat főzzük meg sós vízben puhára, majd szűrjük le a főzőlevétől. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, tegyük bele a félbevágott vaníliarudat, és csorgassuk rá a mézet. Amikor a vaj kezd sisteregni, tegyük hozzá a megfőtt burgonyákat, majd jól forrósítsuk össze. Ha egy kicsit megpirítjuk, még finomabb lesz.
Kapcsolódó link: