A töltött karalábé egyszerűbb, kiadósabb változatát készítettem el nektek. Egész egyszerűen a karalábéba főztem bele a tölteléknek való húsgombócokat. Finom lett, próbáljátok ki ti is.

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 maréknyi rizs
  • 1 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, darált bors
  • 3 db karalábé
  • 1 pohár tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem zöldje
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Húsgombóc karalábéfőzelékkel

Tegyük a darált húst egy tálba, reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, üssük hozzá a tojást, majd ízesítsük sóval és darált borssal. Jó alaposan keverjük össze.

Forraljunk fel egy fazékban sóval ízesített vizet, majd kezünkkel gyúrjunk kis gombócokat a húspépből. Tegyük a forrásban lévő vízbe, és kis lángon lefedve főzzük legalább negyed órán keresztül.

Húsgombóc karalábéfőzelékkel 

Hámozzuk meg a karalébékat, majd vágjuk kis kockákra. Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy lábasban, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Hevítsük rövid ideig, és tegyük hozzá a  karalábékockákat. Ízesítsük kevéske darált borssal (sót még ne tegyünk hozzá!), majd lefedve pároljuk pár percig.

Utána öntsük fel a gombóc főzőlevével, úgy hogy jól ellepje. Kis lángon főzzük negyed órán keresztül, majd hideg vízzel jól elkevert liszttel habarjuk be, és utána tegyük hozzá a tejfölt és az összevágott petrezselyem zöldjét. Forraljuk jól össze, és ha szükséges, ízesítsük sóval.