A lekváros csirke nem mai találmány. A fűszerekkel összekevert édes lekvár sütéskor rápirul a csirkére, ropogós kéreggel vonja be a bőrét, miközben elveszíti édes ízét. Ennél már csak egy fokkal a csokoládés csirke vagányabb.
Hozzávalók:
- 5 db bébicsirke
- 1 pohár baracklekvár
- 1 diónyi friss gyömbér
- fél teáskanál száraz chili (üvegben kapható chili forgácsok)
- 1 cserép friss kakukkfű vagy 1 csomag szárított
- 4 evőkanál olívaolaj
- só, darált bors
Salátához:
- 1,5 kg kifliburgonya
- 1 fej fehér hagyma
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 3-4 evőkanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1,5 dl borecet
- 1 evőkanál mustár
- 1 fej saláta
Csorgassuk meg a csirkéket olívaolajjal, daráljunk rá borsot és sózzuk meg. szórjuk meg a felületét kakukkfűlevelekkel, majd tegyük egy nagy tepsibe. forró sütőben 160-170 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül.
Míg a csirke sül készítsük el hozzá a lekváros kencét. Tegyük egy tálba a lekvárt, reszeljük bele a friss gyömbért és tegyünk hozzá a chili darabokból. Jó alaposan keverjük össze.
Ma a csirkék már szép pirosak, vegyük ki a sütőből és kenjük meg jól a fűszeres lekvárral. Tegyük vissza még sülni 10 percre, hogy a lekvár szépen rásüljön.
A salátához a burgonyát sós vízben héjastól főzzük meg. Készítsünk salátalevet cukorból, mustárból, sóval, ecettel és olívaolajjal és vízzel. Szeleteljük bele a még meleg, meghámozott burgonyákat, tegyük hozzá a felkarikázott hagymát, majd óvatosan keverjük össze.
Tálaláskor tegyünk adagonként egy csirkét nagy tányérra, mellé pár levél salátát, majd erre kanalazzunk a levétől leszűrt krumplisalátából. A fűszeres lekvárból kanalazhatunk mellé.