A balzsamecettel párolt vajhal nagyon izgalmas étel. Az ecet édeskés-savanykás íze nagyon jól illik a hal krémes húsának állagához. Pillanatok alatt elkészíthető, egészséges finomság.

 Balzsamecetben párolt vajhal

Hozzávalók:

  • 6 szelet vajhal
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál halfűszer-keverék
  • darált bors
  • 1 db zöldcitrom

Egy kis tálban keverjük össze az ecetet a mézzel és 1 evőkanál olívaolajjal. Töröljük szárazra papírtörlővel a halszeleteket, majd csorgassuk meg olívaolajjal, és daráljunk rá feketeborsot.

Szórjuk meg a halfűszer-keverékkel és a zöldcitrom lereszelt héjával. Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.

Kenjünk ki olívaolajjal egy nagy tepsit, vagy tűzálló üvegedényt, majd tegyük le egymás mellé a befűszerezett halszeleteket. Kanalazzuk rá a balzsamecetes keveréket, majd tegyük a tetejére a citromkarikákat.

Előmelegített sütőben 150 fokon 20 perc alatt pároljuk készre. Ha elkészült, locsoljuk meg a párolt halak tetejét a tepsiben lévő ecetes szafttal. Körítésnek hozzá összeaprított fekete olajbogyóval és olívaolajjal elkészített burgonyapürét készítsünk.

Ezt az ételt elkészíthetjük másféle vastaghúsú szálkamentes tengeri halfilével, lazaccal, kardhallal, tőkehallal vagy akár tengeri sügérrel is.