Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét.


Már Kleopátra is ismerte és használta, s a méz hírneve azóta sem csökkent. Több mint 300 változata ismert, mindegyik különböző színű és ízű, aromájukat az adott virág nektárja határozza meg és teszi különlegessé. A szorgos méhek a virágok nektárját (gyorsan romló híg cukoroldat) gyűjtik össze, majd saját szervezetükben átalakítják és a lépek sejtjeiben raktározzák.

A gyógyító méz

Sokan azt hiszik, hogy csupán nyalánkság és csak édesítésre való, de a méz ennél sokkal több! Ásványanyagok, vitaminok, aminosavak és antioxidánsok növelik tápértékét. Nézzük, mitől olyan különleges!

Antimikrobiális hatású a magas cukor- és alacsony pH-tartalomnak, valamint a szerves savaknak köszönhetően (segíti a vágások, horzsolások és égési sebek begyógyulását).

Csökkenti az allergia okozta tüneteket.

Magas szénhidráttartalma miatt remek energiaforrás (cukrai egyszerűen, könnyen felszívódók), ugyanakkor nem hízlal, mivel gyümölcscukra a májban glikogénként raktározódik, szőlőcukra pedig az izmokban kerül gyors felhasználásra. Egyes mézek vizelethajtók, ezért súlycsökkenést okoznak.

Magas a vitamintartalma: B6-vitamin,Thiamin (B1), Niacin (B3), Riboflavin(B2), Patoténsav (B5, mely egyes kutatások szerint serkenti a mellékvese hormonjainak termelődését, és feltételezik, hogy lassíthatja az öregedést).

Gazdag ásványianyagokban: kalcium, réz,vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink.

Természetes antioxidánsokban (anyagcsere és baktériumok elleni védekezés során keletkező szabad gyököktől védik a szervezetet) gazdag: flavonoid-tartalmú krizin, C-vitamin kataláz, pinobanskin, pinocembrin, galagin (általában a magasabb víztartalommal bíró, sötétebb színű mézek mutatnak erősebb antioxidáns jelleget)  Megszépíti a hajat és a bőrt: felfrissíti a bőrt, megőrzi annak hidratáltságát.

A méz jó és finom, ne csak teában fogyasszuk! Nézzünk egy egyszerűen elkészíthető, de fenséges receptet!

Birsalmás tiramisu

Birsalmás tiramisu

Hozzávalók:

  • 200 g mascarpone sajt
  • 100 g zöldalmás joghurt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30+60 g méz
  • fél teáskanál őrölt fahéj
  • 500 g megtisztított és vékony szeletekre vágott birsalma
  • 6 dl almalé
  • 2 rúd fahéj
  • 2 szem csillagánizs
  • 1 citrom
  • 1 csomag (250 g) babapiskóta
  • 5 dkg mogyoró

Tegyük egy keverőedénybe a mascarpone sajtot, adjuk hozzá a zöldalmás joghurtot, a vaníliás cukrot, 30 g mézet és az őrölt fahéjat. Keverjük addig, míg könnyű, habos nem lesz.

Tegyük kis lábasba a vékony szeletekre vágott birsalmát, 1 deci almalevet, a fahéj rudat, a csillagánizst, 60 g mézet és a citrom vékonyan levágott héját. Lefedve, kis lángon pároljuk legalább 10-12 percig. Akkor jó a kompótunk, amikor a birsalma már jó puha és a főzőleve kissé besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni.

A babapiskótákat mártogassuk be szűrt almalébe, majd sorban rajuk le egy üvegtál aljára. Tetejére osszuk szét a kompót felét, majd a mascarpónés sajtkeverék felét, kissé simítsuk el, majd ismételjük meg a rétegezést. A tetejét a durvára vágott és megpirított mogyoróval szórjuk meg. Pár órára tegyük hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek. A birsalmát helyettesíthetjük zöldalmával vagy körtével is.

Mézes puszedli

Mézes puszedli

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg méz
  • 4 db tojássárgája
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kg búzaliszt
  • 2 dkg szalakáli
  • csipetnyi só

Mázhoz:

  • 4 db tojásfehérje
  • 40 dkg cukor

Tegyük egy kis lábasba a cukrot, mézet, vajat, öntsünk hozzá 2 dl vizet, majd forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a fűszereket és a sót. Egy nagy tálba szórjuk a lisztet, keverjük el benne a szalakálit, majd öntsük hozzá a mézes keveréket. Gyúrjunk belőle tésztát, majd tegyük egy lisztezett deszkára és gyúrjuk át jól. Takarjuk le konyharuhával és pár órán keresztül pihentessük.

Deszkán nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra, pogácsaszaggatóval szúrjuk ki, majd tegyük egy sütőpapírral borított sütőlapra egymás mellé. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük körülbelül 20-25 percig.

Közben egy habüstben verjük kemény habbá a négy tojásfehérjét a cukorral. Ha elkészült a puszedli és kissé kihűlt, tegyük egy nagy tálba, majd öntsük rá a keményre felvert cukros tojáshabot. Kezünkkel jól keverjük össze, hogy a tojáshab mindenhol bevonja a puszedlit, majd tegyük vissza ismét a sütőlapra. Visszahelyezve a sütőbe, 130 fokon 20 perc alatt szárítsuk rá a mázat.

Mézes muffin

Mézes muffin

Hozzávalók:

  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg barnacukor
  • 1,5 dl mézes joghurt
  • 2 db tojás
  • 2 szál kakukkfű
  • 3 evőkanál méz
  • 2 db narancs lereszelt héja
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg mézes tönkölybúza reggeliző pehely
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 csipetnyi só

Öntsük egy keverőtálba az olvasztott vajat, majd adjuk hozzá a barnacukrot. Üssük bele a tojásokat, kanalazzuk bele a joghurtot és a mézet, tegyük hozzá a kakukkfűleveleket és a narancs lereszelt héját. Fakanállal, vagy habverővel jól dolgozzuk össze.

Egy másik tálba szórjuk a lisztet, tegyük hozzá a reggeliző pelyhet, sót és a sütőport, és egy kanállal keverjük össze.

Kis adagokban dolgozzuk a tojásos keverékhez, csak addig keverjük, míg teljesen elvegyülnek az alapanyagok.

Béleljünk ki papír kapszulákkal egy 12 darabos muffin sütőt, majd töltsük meg háromnegyedig a kész masszával, és a tetejére szórjunk a reggeliző pehelyből.

Tegyük előmelegített sütőbe, és 160 fokon süssük 25-30 percig. Még melegen reggelire vajjal megkenve, kávéval vagy teával fogyasszuk.

A muffinhoz elkészítéséhez bármilyen, magas rosttartalmú reggeliző pelyhet használhatunk.