Az egészséges életmódot kedvelők körében egyre népszerűbb a homoktövis: isszuk, esszük és még a magolaját is hasznosítjuk. De mi fán terem ez a növény pontosan?


A homoktövis (Hippophae rhamnoides) sűrű bozótokat alkotó ágas-bogas 2-3 méter magas lombhullató, tövises cserje, narancssárga bogyóterméssel.

Homoktövis

 

Gyümölcse aranyat ér!

A homoktövis termése augusztus elejétől egészen szeptember végéig szedhető. Savanykás gyümölcse dércsípetten - csakúgy, mint a csipkebogyó - válik igazán édessé. A bogyó gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, mely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. E-vitamin tartalma pedig magasabb, mint a búzáé, a kukoricáé vagy a szójababé. Emellett található benne A-vitamin, almasav és mannit, valamint zsíros olajok és flavonoidok.

Mire hat jótékonyan?

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Kedvelt és jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. Nyáron kifejezetten előnyös a használata, hiszen E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól. De télen se feledkezzünk meg használatáról! - magas C-vitamin tartalma megvédhet minket a kellemetlen megfázástól.

Hogyan juthatunk hozzá?

Nyersen is ehető, de nem ez a jellemző fogyasztási forma. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé és olajtermék formájában fogyaszthatjuk. A gyerekek leginkább a gyümölcslevet és a dzsemet kedvelik, de talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezzel a felnőttek is így vannak. Ez a két feldolgozási alak különösen azért kedvelt, mert a homoktövis mellett más gyümölcsök is megjelennek. Igaz, ennek inkább élelmiszertechnológiai oka van, ugyanis a homoktövis gyümölcse - hasonlóan a citromhoz - savas és ezt ellensúlyozni kell más gyümölcsökkel. A kíváncsi, próbálkozó szellemű fogyasztóknak azért mindenképpen ajánlom a bor és a likőr megkóstolását is, igazán finomak!

Készítsünk egészséges turmixot!

Bármilyen gyümölcsös turmixot felturbózhatunk egy maréknyi homoktövissel, mellyel nagyban megnövelhetjük az ital C-vitamin tartalmát!

Homoktövis-turmix