Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nemcsak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást.


Egzotikus ízvilág

A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik.

Mangók

A mangó magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát.

Frissen az igazi!

Alakja hosszúkásan kerek, színe változatos: a zöldes pirostól egészen a sárgáig terjed. Érdekes tulajdonsága, hogy a héj színezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével, erre jó példa az Amelie fajta, mely zölden a legfinomabb.

A gyümölcshús sárga vagy narancssárga, íze az ananászra, állaga pedig az őszibarackra emlékeztet. Akkor érett, ha kis nyomásra benyomódik. Frissen fogyasztva a legjobb (mindig hámozzuk meg)!

Jamaikai csirkesaláta

Jamaikai csirkesaláta

Hozzávalók:

  • fél darab kicsontozott grillcsirke
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • csipetnyi őrölt szegfűbors
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 teáskanál barnacukor vagy méz
  • 1 darab érett mangó
  • 4 db kivi
  • fél db piros húsú kaliforniai paprika
  • darált bors
  • diónyi friss gyömbér
  • 1 maréknyi spenótlevél

Hámozzuk meg a mangót, majd aprítsuk falatnyi darabokra. Hasonlóan vágjuk össze a meghámozott kivit is.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a vékony gyufaszál vastagságúra felmetélt gyömbért, forrósítsuk össze, és utána dobjuk rá a gyümölcskockákat és a felcsíkozott paprikát. Daráljunk rá borsót, és erős lángon pirítsuk egy-két percig. Csorgassuk meg az ecettel, kanalazzuk rá a mustárt és édesítsük cukorral vagy mézzel, és fűszerezzük őrölt szegfűborssal, és azonnal vegyük le a tűzről.

Tálaljunk spenót- vagy tépősaláta-leveleket nagy tányér közepére, halmozzuk rá a kis darabokra felvágott csirkehúst, majd tetejére a fűszeres gyümölcsöket kanalazzuk.