Az Ázsiában őshonos mangó (Mangifera indica) nemcsak finom, hanem egészséges is! Az indiaiak szent növényként tisztelik, úgy hiszik, teljesíti kívánságaikat és segíti a gyermekáldást.
Egzotikus ízvilág
A több mint 4000 éve termesztett mangó nem véletlenül lett az emberek kedvence. Hiszen egzotikusan kellemes íze mellett magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal is rendelkezik. Míg az éretlen gyümölcs C-vitaminban, addig az érettebb A-vitaminban és béta-karotinban bővelkedik.
A mangó magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést. Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát.
Frissen az igazi!
Alakja hosszúkásan kerek, színe változatos: a zöldes pirostól egészen a sárgáig terjed. Érdekes tulajdonsága, hogy a héj színezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével, erre jó példa az Amelie fajta, mely zölden a legfinomabb.
A gyümölcshús sárga vagy narancssárga, íze az ananászra, állaga pedig az őszibarackra emlékeztet. Akkor érett, ha kis nyomásra benyomódik. Frissen fogyasztva a legjobb (mindig hámozzuk meg)!
Jamaikai csirkesaláta
Hozzávalók:
- fél darab kicsontozott grillcsirke
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- csipetnyi őrölt szegfűbors
- 3 evőkanál vörösborecet
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 teáskanál barnacukor vagy méz
- 1 darab érett mangó
- 4 db kivi
- fél db piros húsú kaliforniai paprika
- darált bors
- diónyi friss gyömbér
- 1 maréknyi spenótlevél
Hámozzuk meg a mangót, majd aprítsuk falatnyi darabokra. Hasonlóan vágjuk össze a meghámozott kivit is.
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a vékony gyufaszál vastagságúra felmetélt gyömbért, forrósítsuk össze, és utána dobjuk rá a gyümölcskockákat és a felcsíkozott paprikát. Daráljunk rá borsót, és erős lángon pirítsuk egy-két percig. Csorgassuk meg az ecettel, kanalazzuk rá a mustárt és édesítsük cukorral vagy mézzel, és fűszerezzük őrölt szegfűborssal, és azonnal vegyük le a tűzről.
Tálaljunk spenót- vagy tépősaláta-leveleket nagy tányér közepére, halmozzuk rá a kis darabokra felvágott csirkehúst, majd tetejére a fűszeres gyümölcsöket kanalazzuk.