Amerikai szakácsok az emlőrák megelőzése érdekében szerveznek ezen a hétvégén (2010. július 16-18.) egy sajátos vendéglátási formát.
Meghívott vendégeik a jó étel fejében adományaikkal segítik az alapítvány működését. Ebben a mozgalomban mindenki részt vehet saját erejéhez mérten.
Cook for the Cure®, Budapest 2010
2010. július 16-18. között kerül megrendezésre az a jótékonysági esemény, melyhez a Marcia Presky Egészségmegőrző Program is csatlakozott követve az Egyesült Államokban Cook for the Cure® néven meghirdetett akciót, melynek kezdeményezője Nancy Goodman Brinker, a Susan G. Komen for the Cure® megalapítója, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete.
A kezdeményezés lényege, hogy a KitchenAid céggel együttműködésben az Egyesült Államokban arra ösztönözzék az embereket, hogy baráti összejöveteleket szervezzenek az otthonukban, éttermekben vagy másutt, és így adományokat gyűjtsenek az emlőrák elleni küzdelem támogatására.
Ehhez a kampányoz csatlakozik Budapesten a Susan G. Komen for the Cure® által támogatott, Jó Marianna vezette Marcia Presky Egészségmegőrző Program is. Az esemény 2010. július 16-án este hat órakor veszi kezdetét, Kaldeneker György szakács otthonában egy grillvacsorával, melyre hazai közéleti személyiségeket és celebeket várnak a rendezők. A meghívóban mindenkit arra ösztönöznek, hogy a szokásos virág és bor helyett ezúttal adományaikkal járuljanak hozzá a jótékonysági eseményhez.
A vacsora során szakmai tájékoztatást hallhatnak azokról a kockázati tényezőkről, melyek nagyban hozzájárulnak az emlőrák korai kialakulásához és veszélyeztetik a 45 évnél jóval fiatalabb korosztályt. Tájékoztatást kapnak továbbá azon kezdeményezésről, melyet a Marcia Presky Egészségmegőrző Program indít el “ISMERD MEG A KOCKÁZATOT” címmel.
Az akció azt a fiatal korosztályt célozza meg, amelynek körében sajnálatos módon egyre nő a mellrákkal diagnosztizáltak száma. A teljes tájékoztató program a tervek szerint őszre készül el, és megfelelő orvos szakértői támogatással, korházakba, házi orvosi rendelőkbe, iskolákba és közösségi helyekre kjvánják eljuttatni, hogy ezzel is segítsék a megelőzést, korai felismerést és segítséget nyújtsanak a szűréssel és gyógyítással kapcsolatban.
A kampány folytatásaként a hétvége során számos éttermet látogathatnak meg (Cafe Kör, Pomo D'oro, Remiz, a lista folyamatosan bővül) ahol egy különleges “rózsaszín” menüajánlattal várják a vendégeket, mely menü elfogyasztásával is a jótékony célt támogatják, további adományaikat pedig az éttermekben rózsaszín gyűjtődobozokban helyezhetik el.
A rendezvényről és a kampányhoz csatlakozó éttermekről bővebb tájékoztatást kaphatnak a következő telefonszámon:
Jó Marianna +3620-962-7382 és Kacskó Fruzsina +3630-396-5944
Azok, akik az otthonukban szeretnék vendégül látni barátaikat, rokonaikat, kollegáikat, szintén a fenti telefonszámokon kaphatnak tájékoztatást és regisztrációs számot.
Tetőkerti grillvacsora Kaldeneker Györggyel
Én, mint a rendezvény központi eseményének szervezője, saját belvárosi lakásom tetőkertjében látom vendégül a meghívottakat. Remélem minél többen eljönnek, és a remek grill ételekért cserében hálájukat anyagiakban is kifejezik. Lehet egy tepsi süteménnyel is jótékonykodni. A kedven süteményed süsd meg, vidd be a munkahelyedre, vagy barátainak, és kínáld meg vele. Cserében a kapott adományt ajánld fel jótékony célra.
Én grillpartit szervezek, nem drágát, inkább praktikusat. Sok saláta fog készülni, ezekkel nem kell majd bajlódni a parázs mellett, amúgy is hőség lesz. Vendégváró házi napon szárított lapos kenyér, mediterrán töltött kenyér, hozzá padlizsánkrém kerül az asztalra.
A parázsra csirkenyársak, ananásszal, és színes zöldségekkel kerülnek, sülni fog még lestyános apró krumpli. Hűsítőnek bevetem a nyár elején eltett bodza, és kukucska szörpömet sok jéggel, mentával, citromszeletekkel.
Az édesség pedig kizárólag zöldségekből készült sütemények: cukkinis-diós sütemény, céklás-csokis, répatorta és paradicsom torta készül. (Igaz a paradicsom gyümölcs, de most nézzétek el, hogy a zöldségekhez soroltam.)
A parti nem lesz nagyon puccos, nem szeretnék sokat költeni a külsőségekre, inkább koncentrálok a finomságokra. Így nem bérelt üvegpoharakból isznak majd a vendégek, bérelt székeken, asztal mellett esznek. Ezek sokba kerülnek, és inkább ennek árát is az alapítványnak ajánlom fel.
Nancy Goodman Brinkert, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetét személyesen ismerem. Sokszor evett a főzömből, nagyon szerette. Egy súlyos betegségből lábadoztam fel. Az első nagyobb munkám egy grillparti volt. A vendégek között ott volt Nancy Goodman Brinker, aki odalépett hozzám, megfogta kezem, és örömét fejezte ki, hogy meggyógyultam. Bátorított, jó egészséget és jó munkát kívánt nekem.
Néhány receptajánlat a parti szervezőinek:
- Görög saláta
- Cikóriás kecskesajtkrém
- Hideg uborkaleves
- Mozarellás bruschetta
- Pesztós túróval töltött csirke
- Mentás görögdinnyesaláta
- Újkrumplik
- Faszénen sült hátszín
- Bélszín kucsmagombával
- Parázson sült hal
- Mediterrán töltött csirke
- Currys csirkenyársak
- Paradicsomos rakott padlizsán
- Kókuszos répakuglóf
- Cukkinis-diós sütemény
Még nagyon sok receptet találhattok az oldalamon, válogassatok kedvetekre!
Az alapítványt pedig itt támogathatod: