Amerikai szakácsok az emlőrák megelőzése érdekében szerveznek ezen a hétvégén (2010. július 16-18.) egy sajátos vendéglátási formát.

Meghívott vendégeik a jó étel fejében adományaikkal segítik az alapítvány működését. Ebben a mozgalomban mindenki részt vehet saját erejéhez mérten.

Cook for the Cure®, Budapest 2010

2010. július 16-18. között kerül megrendezésre az a jótékonysági esemény, melyhez a Marcia Presky Egészségmegőrző Program is csatlakozott követve az Egyesült Államokban Cook for the Cure­® néven meghirdetett akciót, melynek kezdeményezője Nancy Goodman Brinker, a Susan G. Komen for the Cure® megalapítója, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete.

A kezdeményezés lényege, hogy a KitchenAid céggel együttműködésben az Egyesült Államokban arra ösztönözzék az embereket, hogy baráti összejöveteleket szervezzenek az otthonukban, éttermekben vagy másutt, és így adományokat gyűjtsenek az emlőrák elleni küzdelem támogatására.

Szakácsok rózsaszín szalaggal

Ehhez a kampányoz csatlakozik Budapesten a Susan G. Komen for the Cure® által támogatott, Jó Marianna vezette Marcia Presky Egészségmegőrző Program is. Az esemény 2010. július 16-án este hat órakor veszi kezdetét, Kaldeneker György szakács otthonában egy grillvacsorával, melyre hazai közéleti személyiségeket és celebeket várnak a rendezők. A meghívóban mindenkit arra ösztönöznek, hogy a szokásos virág és bor helyett ezúttal adományaikkal járuljanak hozzá a jótékonysági eseményhez.

Szakácsok rózsaszín szalaggal 

A vacsora során szakmai tájékoztatást hallhatnak azokról a kockázati tényezőkről, melyek nagyban hozzájárulnak az emlőrák korai kialakulásához és veszélyeztetik a 45 évnél jóval fiatalabb korosztályt. Tájékoztatást kapnak továbbá azon kezdeményezésről, melyet a Marcia Presky Egészségmegőrző Program indít el “ISMERD MEG A KOCKÁZATOT” címmel.

Az akció azt a fiatal korosztályt célozza meg, amelynek körében sajnálatos módon egyre nő a mellrákkal diagnosztizáltak száma. A teljes tájékoztató program a tervek szerint őszre készül el, és megfelelő orvos szakértői támogatással, korházakba, házi orvosi rendelőkbe, iskolákba és közösségi helyekre kjvánják eljuttatni, hogy ezzel is segítsék a megelőzést, korai felismerést és segítséget nyújtsanak a szűréssel és gyógyítással kapcsolatban.

A kampány folytatásaként a hétvége során számos éttermet látogathatnak meg (Cafe Kör, Pomo D'oro, Remiz, a lista folyamatosan bővül) ahol egy különleges “rózsaszín” menüajánlattal várják a vendégeket, mely menü elfogyasztásával is a jótékony célt támogatják, további adományaikat pedig az éttermekben rózsaszín gyűjtődobozokban helyezhetik el.

Szakácsok rózsaszín szalaggal

A rendezvényről és a kampányhoz csatlakozó éttermekről bővebb tájékoztatást kaphatnak a következő telefonszámon:

Jó Marianna +3620-962-7382 és Kacskó Fruzsina +3630-396-5944

Azok, akik az otthonukban szeretnék vendégül látni barátaikat, rokonaikat, kollegáikat, szintén a fenti telefonszámokon kaphatnak tájékoztatást és regisztrációs számot.

Szakácsok rózsaszín szalaggal

Tetőkerti grillvacsora Kaldeneker Györggyel

Én, mint a rendezvény központi eseményének szervezője, saját belvárosi lakásom tetőkertjében látom vendégül a meghívottakat. Remélem minél többen eljönnek, és a remek grill ételekért cserében hálájukat anyagiakban is kifejezik. Lehet egy tepsi süteménnyel is jótékonykodni. A kedven süteményed süsd meg, vidd be a munkahelyedre, vagy barátainak, és kínáld meg vele. Cserében a kapott adományt ajánld fel jótékony célra.

Én grillpartit szervezek, nem drágát, inkább praktikusat. Sok saláta fog készülni, ezekkel nem kell majd bajlódni a parázs mellett, amúgy is hőség lesz. Vendégváró házi napon szárított lapos kenyér, mediterrán töltött kenyér, hozzá padlizsánkrém kerül az asztalra.

A parázsra csirkenyársak, ananásszal, és színes zöldségekkel kerülnek, sülni fog még lestyános apró krumpli. Hűsítőnek bevetem a nyár elején eltett bodza, és kukucska szörpömet sok jéggel, mentával, citromszeletekkel.

Az édesség pedig kizárólag zöldségekből készült sütemények: cukkinis-diós sütemény, céklás-csokis, répatorta és paradicsom torta készül. (Igaz a paradicsom gyümölcs, de most nézzétek el, hogy a zöldségekhez soroltam.)

A parti nem lesz nagyon puccos, nem szeretnék sokat költeni a külsőségekre, inkább koncentrálok a finomságokra. Így nem bérelt üvegpoharakból isznak majd a vendégek, bérelt székeken, asztal mellett esznek. Ezek sokba kerülnek, és inkább ennek árát is az alapítványnak ajánlom fel.

Nancy Goodman Brinkert, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetét személyesen ismerem. Sokszor evett a főzömből, nagyon szerette. Egy súlyos betegségből lábadoztam fel. Az első nagyobb munkám egy grillparti volt. A vendégek között ott volt Nancy Goodman Brinker, aki odalépett hozzám, megfogta kezem, és örömét fejezte ki, hogy meggyógyultam. Bátorított, jó egészséget és jó munkát kívánt nekem.

Néhány receptajánlat a parti szervezőinek:

Még nagyon sok receptet találhattok az oldalamon, válogassatok kedvetekre!

Az alapítványt pedig itt támogathatod:

MAZS Alapítvány
Marcia Presky Női Egészségmegőrző Program
bankszámla: 10800021-80000001-09199001