A drága energiaárak nagyon megnövelik a havi rezsiköltségünket. Néhány konyhai praktikával a fizetnivalók lecsökkenthetők.

Energiatakarékos konyhai fortélyok következnek!

Használjunk az ételkészítéskor fedőt, mert lefedve sokkal kevesebb energiával is forrásban tudjuk tartani a készülő ételt.

A megtisztított zöldségféléket, gyümölcsöket ne mossuk bő vízben, inkább öblítsük le folyóvízzel.

Energiatakarékos ötletek a konyhában

Ne főzzük túl a tésztákat, figyeljünk a gyártó által előírt főzési idő betartására, akár egy perccel is korábban befejezhetjük a tészta főzését, mert a forró raguban még tovább puhul.

Csak annyi vizet forraljunk fel, ami épp szükséges a tészta kifőzéséhez. Ha már felforrt, vegyük vissza a lángot, és úgy főzzük ki a tésztát. Időzítsük a tészta főzését, hogy fogyasztásig ne kelljen újramelegíteni.

Hallgasd meg, mit mondtam az energiatakarékosságról a Kossuth Rádióban:

A hőlégkeveréses sütőkben akár egyszerre több tepsiben is készülhet az étel. Így időt és sok energiát is meg tudunk takarítani. Áztassuk be főzés előtt a hüvelyes zöldségféléket vízbe, így főzéskor sokkal hamarabb megpuhul.

Használjunk kuktát.

Ügyeljünk, hogy a főzőedények alja jó és nagy felületen illeszkedjék az elektromos tűzhely főzőfelületéhez. A régi, és nem korszerű edények rosszul vezetik a hőt, így az ételek készítésekor sok energia mehet kárba.

Na kapcsoljuk be a mosogató gépet, ha nincs teljesen tele szennyessel, vásároljunk inkább több bögrét, tányért és evőeszközt. A mosatlant öblítsük le vízzel, így elkerülhetjük a több napi várakozásnál a kellemetlen szagokat.

Az ételek készítésekor kerüljön előtérbe a friss alapanyag. Így nem kell felesleges energiát elhasználni a feldolgozáshoz, szállításhoz, mélyfagyasztáshoz, és tároláshoz.

Gyakran ellenőrizzük a hűtőszekrényt, ha túl jeges engedjük le. Ellenőrizzük, nincs e bekapcsolva a mélyhűtő gyorsfagyasztó módja. Gyakran a bekapcsolva maradt, úgynevezett sárga gomb, akár 40-50 ezer forinttal is megnövelheti egy évben a háztartások villanyszámláját.

Használjunk inkább kimosható konyharuhát, így sok fát tudunk megmenteni a papír törlőkendő mellőzésévelNe főzzük túl a zöldségeket, elég pár percig lefedve párolni. Így nemcsak energiát takarítunk meg, de az étel egészségesebb és finomabb is lesz.

Pácoljuk be sütés előtt a húsokat, zöldségeket és halakat. Ízük is finomabb lesz, de a puhulását is nagyban befolyásolja a pác. Sütőben való sütés helyett, készüljön a pecsenye a serpenyőben. Így nem fog órákon keresztül melegíteni a sütő. A felszeletelt húsok, zöldségek, halak sokkal rövidebb idő alatt készülnek el a serpenyőben.


Te is kapcsolj le egy lámpát!