A karalábé a kora nyár egyik elsők közt érő zöldségféléje. Akkor a legértékesebb, ha még zsenge a gumója, ilyenkor még a levele is ehető. Igazi vitaminkirály, tele van rostokkal, kalóriatartalma alacsony, és sokféleképpen elkészíthetjük.
Mire figyeljünk vásárláskor?
A zsenge karalábé nem nagyobb, mint egy női ököl. A zöldséges pultnál tehát nem érdemes az ennél nagyobb példányokat megvásárolni, mert akkor könnyen megeshet, hogy íztelen, fás lesz a karalábé, és egy húsleves ízesítésénél többet ilyenkor már nem is várhatunk el tőle.
A főzeléktől a salátákig
A karalábét a magyar konyhában levesként vagy főzelékként készítik el. Felhasználása ugyanakkor változatosabb lehetőségeket is kínálhat a vállalkozó kedvű háziasszonyoknak.
Az előre megpárolt karalábé közepét vájjuk ki, töltsük meg zöldséges vagy darált húsos töltelékkel, majd sütőben süssük készre. A zsenge, előpárolt karalábét vágjuk szeletekre, majd rántsuk ki. Karalábé kockákkal ízesítsünk húsos ragukat. És persze ne felejtsük el a karalábé nyersen való fogyasztását sem.
Két főétkezés között rágcsáljunk el egy kis fej karalábét. Esetleg reszeljük le, és retekkel, fűszerekkel, almával kombinálva készítsünk belőle könnyű salátát. A karalábé salátához jól illenek a joghurtos dresszingek.
Talán már sokan tudják, de kevesebben használják. A karalábé zsenge leveleit is meg lehet enni. A leveleket tépkedjük csíkokra, adjuk salátákhoz, tegyük szendvicsbe, vagy keverjük bele a főzelékbe, levesbe. A leveleitől nem csak szebb, színesebb lesz az étel, de háromszor annyi vitamin is van bennük, mint magában a termésben.
Miért egészséges a karalábé?
- Kalóriaszegény, nagy víztartalmú zöldség,
- Ballasztanyagokban gazdag, azaz jelentős rosttartalma van. Ennek köszönhetően segíti az emésztőrendszer működését, kimossa szinte a beleket, így a tavaszi karcsúsító diétákból nem maradhat ki,
- Ásványi anyagok közül jelentős mennyiségben van benne kálium, foszfor, magnézium, kalcium,
- Gazdag C-vitaminban,
- A benne található enzimeknek köszönhetően serkenti az emésztést,
- A kipréselt leve antibakteriális hatással bír,
- A vitaminok közül még kiemelhetjük az A-, a B1-, B2-, B6-vitaminokat.
Húsgombóc karalábéfőzelékkel: egyszerű és kiadós
Előfordulhat, hogy a karalábé puffasztó hatású, ezért sokan nem fogyasztják inkább. Az emésztőrendszerünket egy tisztítókúra során egészségessé tehetjük, ekkor ezek a tünetek megszűnnek.