A keresztesvirágúak családjába tartozó hónapos retek nem csak kora tavasszal, de ősszel is megterem nálunk. A hónapos retek gumója (termése) kisebb, 2-5 cm, gömb alakú, vagy hosszúkás, és élénkpiros színű. Íze fűszeres, csípős. Fogyasztani első sorban a gumóját szoktuk, de a zsenge levelek is fogyaszthatóak.


A retket általában nyersen fogyasszuk, ami érthető is, hiszen a nyers zöldségekben van a legtöbb vitamin és tápanyag.

Sózzuk, vagy ne sózzuk?

Vannak, akiket a retek csípős íze irritál. A retek egy fűszeres növény, és pont ebben rejlik a lényege. A csípős ízt a benne található kén okozza. A kén serkenti a májfunkciókat és főleg az epekiválasztást. Ha ezek a funkciók nem elégségesek, akkor ez korai öregedéshez vezethet. Tavasszal tehát a szépségünk érdekében együnk minél több hónapos retket, és lehetőség szerint ne sózzuk.

vajretek

Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a gumók épek legyenek és feszesek. A retket alaposan mossuk meg fogyasztás előtt, a külső burkát nem kell lehámozni, hiszen telis-tele van értékes vitaminokkal.
Elsősorban nyersen fogyasszuk salátákhoz, szendvicsekhez, de minimálisan hőkezelni is lehet.
A hirtelen pirított retek, egy kis tört színes borssal különösen finom. Ezt akár majonéz alapú szósszal is párosíthatjuk.

A retek levelét is érdemes hasznosítani, főleg a zsengéket. Bő, hideg vízben mossuk meg, majd tépkedjük bele a salátánkba, készítsünk belőle pesztót, vagy keverjük tejszín alapú ragukba.

Miért egészséges a retek?

-    Vizelethajtó,
-    Méregtelenítő hatású,
-    Magas kálium tartalmának köszönhetően védi a szívet,
-    Jelentős szeléntartalma miatt erősíti az immunrendszert,
-    Jelentős a C-vitamin és a kalcium tartalma.

TIPP: Készítsünk retelevél-pesztót!

A pesztó egy olasz szósz különlegesség. Alapja a bazsalikom, a fokhagyma, az olívaolaj, a parmezán és a fenyőmag. Ezeknek az alapanyagoknak az aprított keverékéből különböző állagú (sűrűbb vagy folyékonyabb) szószt készíthetünk, amit tésztákhoz lehet keverni vagy szendvicsekre kenhetünk. Hasonló szószt készíthetünk reteklevélből is. A fenyőmagot helyettesíthetjük pirított napraforgómaggal. Ha a parmezánt kihagyjuk, akkor az már nem pesztó, hanem pistou, ezt a francia konyhában készítik gyakran.

H.R.