A radicchio az endíviák családjába tartozik. Az endívia salátával ellentétben a radicchio nem annyira keserű, sokkal inkább lágyabb ízű. Pikáns, lila levelit nyersen vagy pirítva is fogyaszthatjuk.

 

radicchio

A radicchiót szigorú feltételek mellett termesztik Olaszországban.  A boltokban márványos erezetű, élénklilás, pirosas színű salátával találkozhatunk.  A valóságban azonban ennek a salátának vannak zöldes fedőlevelei, de ezek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ezeket eltávolítják. Vásárláskor a tömör, élénk színű, ép darabokat vegyük meg. A fonnyadt, vagy túl vastag erezetű már keserűbb is lehet, illetve jelentősen veszít az élvezeti értékéből. A leveleket lemosva, leszárítva, zacskóba téve akár egy-két hétig is eláll a hűtőszekrényben.

Ezt a csodás, színes, márványos megjelenést egy különleges termesztési technikának köszönheti a radicchio. Ezek a lilás árnyalatú levelek úgy alakulnak ki, hogy a napfényt megvonják tőlük. A külső fedőlevelek eltakarják a belső leveleket, így a napfény nem jut át rajtuk. A fedőlevelek alatt a klorofill lebomlik, és helyette a vörös színanyag, az intibin veszi át a színadó szerepet.

A radicchio levelei enyhén pikánsak, fűszeresek, kicsit borsos ízűek. Többnyire nyersen fogyasszuk, salátákba keverve. Leveleit elég bő vízben lemosni, majd felitatni róluk a nedvességet. A radicchio vastag, eres leveleit ugyanakkor lehet grillezni is, mert a hő hatására sem enged sokat a nedvességéből. Pici olívaolajon, közepesen magas hőfokon 1-2 percig pirítjuk, vagy grillezzük, sóval, borssal fűszerezzük, és már készen is van.


radicchio és saláták


Az endíviához hasonló formára nevelt radicchio szépen ívelt leveleibe ízlés szerint tölthetünk kész salátákat, halas pástétomokat, fűszeres gabonákat is. A páratlan ízek mellett így a tálalás sem lesz elhanyagolható. A lilás színű radicchio bármilyen salátát színesebbé tehet.

Miért egészséges a radicchio?

- Alacsony a kalóriatartalma (25 kcal/100 g), ezért diétás étrendbe tökéletesen használható.
- Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, illetve folsavat.

 

Receptajánlatok a salátához:

Unod a salátád? Turbózd fel!

Céklacsírás saláta vérnaranccsal

Kapros-joghurtos salátaöntet

Salátaöntetek pillanatok alatt

 

Különleges ajánlatunk a salátához:

Borecetek