Sokat dolgozunk, hogy ezen az oldalon NEKED valami értékeset nyújtsunk. Nem kérünk mást, minthogy néha megnézd egy-egy hirdetőnk weboldalát – aki cserébe kifizeti a munkánkat. Engedd, hogy más fizessen a kíváncsiságodért. Engedélyezd a hirdetéseket ezen az oldalon és ismerkedj meg a szponzoraiddal.
A karalábé a kora nyár egyik elsők közt érő zöldségféléje. Akkor a legértékesebb, ha még zsenge a gumója, ilyenkor még a levele is ehető. Igazi vitaminkirály, tele van rostokkal, kalóriatartalma alacsony, és sokféleképpen elkészíthetjük.
A spenót üde, zöld levélzetével az első friss tavaszi növényekhez tartozik. A spenót a libatopfélék családjába tartozik, rokona a cikóriának, és a cukorrépának is.
A keresztesvirágúak családjába tartozó hónapos retek nem csak kora tavasszal, de ősszel is megterem nálunk. A hónapos retek gumója (termése) kisebb, 2-5 cm, gömb alakú, vagy hosszúkás, és élénkpiros színű. Íze fűszeres, csípős. Fogyasztani első sorban a gumóját szoktuk, de a zsenge levelek is fogyaszthatóak.
A komposzt a legjobb természetes humuszforrás. Nagy előnye, hogy helyben van, nem kell szállítani, és pénzbe sem kerül. Lássuk, milyen konyhai hulladékból lehet komposzt. Átlagosan 500 kg háztartási szemetet termelünk évente. Ennek harmada egyszerűen komposztálható szerves anyag. Nem csak harmadával kevesebb szemét marad, de a kertünk talaja is friss humusszal gazdagodik. Mi a komposzt? Komposztnak azt a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű, magas szervesanyag-tartalmú anyagot nevezzük, amely szerves hulladékokból, maradványokból természetes módon, korhadással jön létre. Javítja a fáradt talajt, jobban teremnek tőle a növények. Mit komposztáljunk? lehulló lomb zöldségtisztítási hulladéka krumplihéj gyümölcshéj tojáshéj kávé- és teazacc káposzta- és salátalevél letermett növények fahamu gyomok kipréselt szőlőtörköly lombos fák fűrészpora fűkaszálék hullott gyümölcs papírhulladék … és még sok más szerves anyag. Mi nem való bele? műanyag hulladék cserépdarabok üveg fémek kövek olaj és zsír porzsák tartalma mosogatólé pelenka húsmaradék … és az el nem bomló, szervetlen anyagok. Bővebben a komposztálásról >>
Valljuk be őszintén, ebben a tikkasztó melegben kinek ne esne jól egy jéghideg házi készítésű nyalat. Félre a piszkos fantáziát, most Bagaméri dermesztően jeges ötletei következnek.
Egyik legkedveltebb körítésünk a burgonya, ezen belül a krumplipüré talán a legmenőbb. Pár ötletvariáció követlezik, Pesztóval, fokhagymával, mogyoróval, mustárral a püré szerelmeseinek.