Egyszerű és finom sütit készítettünk, amiben a karamell és a dió íze jól harmonizál. Más diófélékkel is megsüthető.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 2 pohár barna cukor, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 pohár liszt, 2 teáskanál sütőpor, 20 dkg pekán dió, egy csipet só
Tegyük a vajat egy közepes méretű lábasba, adjuk hozzá a barna cukrot és a vaníliás cukrot. Kis lángon állandó kevergetés mellett olvasszuk fel. Ha a cukor jól elkeveredett a vajban, vegyük le a tűzről és hagyjuk langyosra hűlni. Üssük bele a tojásokat, keverjük el jól benne, majd kis adagokban adagoljuk hozzá a liszt, dió és sütőpor keverékét.
Vajazzunk ki és hintsünk meg liszttel egy kisméretű tepsit, tegyük bele a tésztát. A tetejét simítsuk el, majd forró 150-160 fokos sütőben süssük háromnegyed órán keresztül. Mielőtt kivennénk, szúrjuk meg fogvájóval, ha nem ragad rá a tészta, elkészült a sütemény. Ha kihűlt, szeleteljük kockákra.
Mi is az a pekándió?
A pekándió (Carya illinoinensis) egy Észak-Amerikában honos diófafaj. Őshazája az USA déli részén a Mississippi és mellékfolyói mentén található. Manapság már máshol is termesztik, Ausztráliában, Brazíliában, Kínában, Mexikóban, Izraelben, Peruban vagy Dél-Afrikában, de a világ pekándió termésének java az USA-ból származik. A diója vörösbarna színű, kellemes ízű, magas olajtartalmú, értékes tápanyagokat tartalmazó belet tartalmaz. A pekándió rengeteg E-vitamint tartalmaz, sőt ez az egyike az antioxidánsban leggazdagabb táplálékoknak. Korábbi kutatások igazolták, hogy az antioxidánsok képesek megelőzni a sejtek károsodását, így nyújtva hatékony védelmet a rák, a Parkinson-, az Alzheimer-kór, és a szívbetegségek ellen. Magas antioxidáns tartalma mellett a pekándióban találunk még folsavat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket és B-vitamint. E-vitamin tartalmának köszönhetően segíti az LDL(rossz koleszterin)-szint csökkenését, így a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Még több hasznos infót olvashattok a diófélékről ebben a cikkünben.