Hazánk egyik legszebb települése, Tihany egy félszigeten helyezkedik el, jócskán benyúlva a Balaton vizébe. Egyik szép kora tavaszi napon felpakoltunk és kitelepültünk a belső tó melletti szőlősbe.

Zötykölődő, kátyús út vezet a belső tó feletti szőlősbe. Tihany féltve őrzött kincse, az ősszőlős terül el a domboldalon. Az út széle szinte világít az épp nyíló ibolyától és a haragos kéken virító gyöngyikétől. A szőlőültetvények mellett szép sorjában ültetett levendulabokrok éledeznek. Épp virágba borult a mandulafa és a kökény is. Szorgos gazdák már elkezdték a szőlőtőkék metszését, munkájuknak köszönhetően finom helyi borokat is lehet kortyolgatni.

Tihany

Én a konyhában előszedtem a nagy piknikes korsarunkat, bepakoltam egy üvegnyi finom birsalmapálinkát, egy nagy darab, előző estéről maradt levendulával fűszerezett sült báránycombot. Bedagasztottam egy kilónyi lisztből rozmaringos lapos kenyeret, majd összedobtam egy remek, friss korianderből és kókuszreszelékből összeállított chutney-t.

Bepakoltam még paradicsomot, cukkinit. Joghurtban és friss fűszerlevelekben pácoltam csirkemellet, csirkecombot mustárba és mézbe forgattam meg. Ezek mind a grillen sültek pirosra.

Helyes kis présház ahová érkeztünk, teteje fűvel borított, épp életre keltek rajta a vadvirágok és gyógynövények. A bevezető út Tihany jellegzetes kövével, a bazalttufával van kirakva kerítésszerűen. A szőlőskertből rálátni a belső tóra, felette a falu terül el és a magasban az apátság uralja a látképet.

Előkerül a pálinka, kis csuprokba töltjük, majd a pálinka hatására a kenyér, a sült és a chutney kerül az asztalra, hogy hirtelen megnőtt éhségünket csillapítsuk. A pincéből finom gyümölcsös rozét hozunk fel, kortyolgatjuk, és közben jókat beszélgetünk.

A frissen vásárolt grillsütőt is összeszereltük, megpakoltuk szénnel, majd az izzó parázson szépen sorjában megsültek a pecsenyék. Jól belakmároztunk, közben élveztük a napfény simogatását és a csodálatos tihanyi tájat. Így telt egy napunk Tihanyban.

Kapcsolódó link: Echo Residence all suite hotel oldala