A hétvégén ismét megnyitja kapuit az Artplacc, a tihanyi kortárs művészeti napok. A legmenőbb pesti galériák most a Balaton-parton kínálják a portékát, hadat üzenve a népművészetinek álcázott turistakacatoknak.

Időpont: 2013. augusztus 16-20. ART Placc honlap

Tihanyi ARTplacc

„Sokszor hallottam Tordy Gézától, Bujtor Istvántól és más neves művészektől a sztorikat a nyolcvanas és kilencvenes évek pezsgő kulturális életéről. Arról, hogy Tihanyban mindig történt valami. Teltek az évek és az általunk szeretett félszigeten nem fejlődött semmi, sőt a balatoni települések versenyfutásában Tihany egyre gyengébb pozíciót foglalt el. Elhatároztuk, hogy ezen a helyzeten változtatunk” – idézte fel Peleskey Ákos, az ARTplacc egyik alapítója (és a Mono Galéria vezetője) döntésük előzményeit 2011-ben.

2013 augusztusában immár harmadszor kerül megrendezésre Tihanyban az ARTplacc Kortárs Művészeti Fesztivál.

Tihany említése mindenkiben megmozgat valamit. A fesztivál a település kulturális, társasági múltjára alapozva, a turisztikai kliséken túlmenően, Tihany régi fényét és regionális szerepét visszaállítandó szeretne áttörést elérni a balatoni kulturális élménykínálatban.

Az ARTplacc újító kezdeményezése 2011 nyarán indult és nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a szélesebb közönségnek, olykor talán szokatlan módon és a hagyományostól eltérő körülmények között mutassa be a legfrissebb kortárs művészeti törekvéseket.

Tihany földrajzilag is kitüntetett szerepénél fogva magában hordozza a lehetőséget, hogy az északi part kortárs kulturális csomópontjává váljon. Hiszünk abban, hogy kitartó munkával a fesztivál által hozzájárulhatunk a település imázsához és hogy a fesztivál a kellemes kikapcsolódáson túl a képzőművészet szakmai fórumává is válhat.

A kultúra- és művészetközvetítés területe folyamatosan megújul, új stratégiákra és módszerekre van szükség ahhoz, hogy a kultúra minél szélesebb rétegekhez eljusson és hozzáférhetővé váljon. Valljuk, hogy egy nyári fesztivál kötetlen hangulata a felüdülés élményével ajándékozhatja meg a klasszikusabb, szigorúbb múzeumi terek által feszélyezett, ám a kultúra iránt nyitott befogadókat. Idén kiemelt hangsúlyt fektetünk a művészeti mediációra: a fesztivál programját interaktív installációk, múzeumpedagógiai és szakmai programok, rendszeres tárlatvezetések és beszélgetések színesítik majd.

A fesztivál elsősorban a kortárs képzőművészet professzionális bemutatását, megismertetésére koncentál. Az ARTplacc egyik legfontosabb helyszíne a GALÉRIAplacc, melyben élvonalbeli kereskedelmi galériák állítják ki az általuk képviselt művészek alkotásait. A műgyűjtőkre is számítunk, de könnyen elképzelhető, hogy egy látogató később gyarapodó gyűjteményének első műtárgyához éppen az ARTplaccon jut hozzá, a következő fesztiválon pedig már műgyűjtőként üdvözölhetjük.

Hiszünk a művészeti ágak közötti átjárhatóságban, így a képzőművészeti fókusz mellett többek között az előadó-művészet is rendszeresen helyet kap az ARTplacc színes programkínálatában. A fesztivál színházi programjainak kialakításában szakmai partnerünk a Manna Produkció, a fesztiválon látható lesz a Pelsőczy Réka rendezésében megvalósuló Kicsi nyuszi hopp hopp (rendező: Pelsőczky Réka) és a Grönholm-módszer (Baksa Imre) című előadás is.

Sötétedés után hangulatos “lounge moziban” nézhetünk rövid és hosszú filmes nemzetközi válogatást, a legfrissebb hazai és nemzetközi videoművészeti tendenciákról pedig az 1920-as években épült, egykori Sport Szálló épületében festői hangulatban, közvetlenül a Balaton partján tájékozódhatunk.

Egy fesztivál zenei és gasztronómiai kínálat nélkül nem fesztivál. Az ARTplacc estéi a KIKÖTŐPlaccon zárulnak, ahol művészek, galériások és a közönség fesztelen nyári hangulatban bulizhatnak együtt – háttérben a tó éjszakai fényeivel. Visszatérő zenekarunk a Volkova Sisters, de koncertezik még nálunk a Qualitons, a Morningdeer és a 40days is.

Kapcsolódó linkek: