Tihany fő nevezetességét a Bencés Apátságot elhagyva található a Visszhangdomb. Mögötte terül el az Akasztódomb, itt kerül megrendezésre minden szombaton a kistermelők kirakodóvására.

"Célunk, és álmunk az, hogy minden szombat délelőtt, a régi korok hangulatát idéző, kellemes, nyugodt piacot teremtsünk, esetleg egy kis kávézóval, ahol haboskávét lehet kortyolgatni, ha az ember kicsit elfárad. Szeretnénk helyet biztosítani azoknak, akik a kiskertben megtermelt, saját termékeiket akarják eladni, hiszen elképzelhető az, hogy valamikor, esetleg ez lesz az egyedüli megélhetési lehetőségük.
Az őstermelők többsége a balaton-felvidékről érkezik, hogy a hetente megtermelt áruját nálunk eladhassa. A kecskesajttól a savanyúságig, a levendulától a kelt tésztáig nagyon sok minden lesz kapható." (Részlet Pálffy Zsolt képviselő írásából)


Tihanyi piac

Balaton felvidéki kirándulásom alkalmából nem először botlok szinte kincset érő kirakodóvásárra. Pár évvel ezelőtt Káptalantótiban találtam egy erdősarkon szívet melengető piacot. Nem kell korán kelni hogy a tihanyi piacra kilátogassunk. Kényelmesen elég ha reggel nyolc felé ellátogatunk. Melegen parázson piruló kürtöskaláccsal, forró csokoládéval várnak minket. Háztáji gazdaságból, kézműves technikával elkészített malacságok, kolbász, sonka, disznósajt, és természetesen friss húst is meg lehet vásárolni. Vásárlás előtt szinte kötelező a kóstolás, így biztos valami finomság kerül a kosarunkba. Házi sajtok medvehagymával, az igazi tihanyi camambert sajt, -ami elfér egy nagy tenyérben és vastag hófehér penész borítja-, kecskesajtok, túrók, tészták és friss tojás, ezeket mind meg lehet vásárolni.

Finom dióscsókkal kínál egy szép ruhájú eladó, nem csak a sütemény, de a ruhája is nagyon tetszik. Szomszédból való, mondja, ahol Tibeti kézműves holmikat lehet beszerezni. Van itt gongtál, színes kézzel készült szőttes, terítők, pulóverek, ponchók. Csuhéból fonott madárházikó, álarc textilből, kerámiák természetesen levendula mintázattal.

A Balaton felvidéki klímának köszönhetően az itt élő emberek bővelkednek a napon érett mézédes és finomaromájú gyümölcsökkel, csonthéjas termékekkel. Kapható házilag letett málna, ribizli és bodzaszörp, lekvárok tökből, málnából, barackból, és találta hagymából is. Nagyon finom a bodzavirágból készített zselé, a sárgarépalekvár, csipkebogyó és körtelekvár, a ropogósra sütött kenyér és a friss pogácsa.

Ez a piac nem olyan mint a többi, inkább nevezném egy élménylátogatásnak, kóstolásnak, vásárlásnak. Meg van a semmihez sem hasonlító hangulata varázsa. Fiatal gitáros férfi kellemes zenét szolgáltat, amit elvarázsol mindenkit. Mellette malac sült nyárson, parázsra lecsöpögő zsírja finom füstös illata borítja be a környéket, megéheztünk.

Aki errefelé ellátogat, feltétlenül jöjjön el, és kóstolja meg az itt kínált finomságokat. Élvezze azt a pár percet amit itt tölt a kellemes zenével, finomságokkal és a barátságos emberekkel együtt.