A  Jackfruit az eperfafélék családjába tartozó kenyérfafajta, amely Dél- és Kelet-Ázsiában őshonos. Bangladesh nemzeti gyümölcse.

Ez a legnagyobb fán termő gyümölcs a Földön. Tömege a 36 kg-ot, hossza a 90 cm-t , átmérője az 50 cm-t is elérheti. A gyümölcsre jellemző, hogy belül a közepén és a gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér rágógumiszerű anyag van.

Jackfruit, a majmok kenyere

A gyümölcshúst "rózsákra" lehet szedni, és ezeken a citromsárga rózsákon belül van a mag. Jellegzetes, banán-őszibarack-mangó keverékére emlékeztető édes íze van, ami mellé társul egy saját aromaanyag is.

Jackfruit, a majmok kenyere

A gyümölcs legmegfelelőbb magyar elnevezése a kenyérfa vagy a jákafa. Délkelet-Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában honos. Az egyetlen gyümölcs, ami a fa törzsén növekszik. Egy-egy példány akár 6-9 hónapig is érlelődik.  Az érett gyümölcsöket nagy bozótvágó késsel félbevágják, majd szivacsos húsát nyersen elfogyasztják.

Jackfruit, a majmok kenyere

Egy biztos: gigantikus látvány, amikor garmadával csüng a megtermett fa törzsén. A betakarítással sietni kell, nemcsak az emberek fogyasztják előszeretettel, hanem az erdőkben élő majmok kedvenc csemegéje is.