Éveken keresztül csak fűszernövényeket, kaktuszokat és citromot termeltem a kertemben. Az idén belefogtam a zöldségtermesztő bizniszbe.

 


Falatnyi kertem van a lakásommal egy szintben a hatodik emeleten. Nem nagy, de nekem épp elég, ha a fáradt munka után kedvet kapok egy kis kertészkedésre. Nekem kikapcsolódás, ha nevelgethetem, locsolhatom, majd a szép termést a munkámhoz használhatom. Olyan fűszereket termesztettem amit nem lehet harmat frissen beszerezni a boltokban, és ezek a nap bármely szakában a kezem alá kerülhettek.

 

eper

 

TV2 Napló

 

A TV2 Napló című műsorában megtekinthettétek, Hadas Kriszta riportjában

Ebben az évben kiegészítettem a kerti tevékenységeimet zöldségek termesztésével. Vettem a piacon apró méretű koktélparadicsom palántákat, már egy maréknyi zöld paradicsom sorakozott rajta. Nem volt nagy ára 300 Ft tövenként. A kiöregedett citromos kakukkfű edényébe került friss termőfölddel. A cserép közepébe ültettem egy-egy tő bazsalikomot, ami egy protokoll vacsora utána maradt rá. Jó lesz majd ha érik a paradicsom egy nagy adag bazsalikomos paradicsomsalátának.

Az egyik barkács áruházban láttam egy maréknyi salátapalántát, nem volt drága, így vettem egy adaggal. A kiöregedett és télire visszavágott jukka fa tövébe palántáztam. A napi locsolásnak köszönhetően, ma már egy palántából jó adag saláta készül.

Rebarbara palántákat nevelgetett a kolléganőm, lett neki vagy hatvan tő. Egyik részét megkaptam, majd pár tő a zsálya mellé került, a maradék pedig megy a szüleim kertjébe, ott nagyobb helyt tudunk neki biztosítani. Remek lesz majd ha érik a meggy és dzsem készül belőlük.

Rukkolát állandóan lehet venni a zöldségesnél, mégis kedvet kaptam a sajátra. Egy-egy virágládába ültettem, friss termőföld tetejére szórtam a magokat, majd kezemmel vékonyan beborítottam a földdel. Hetente időeltolással ültetgettem még belőle, így folyamatosan szüretelhetjük a kissé csípős zsenge hajtásait.

Citromfám már régi, hét éve vásároltam, már akkor voltak rajta citromok. A rendszeres locsolás, a hideg helyen való kiteleltetésnek köszönhetően évente kétszer ajándékoz meg a zamatos gyümölcsökkel. Az idén még nem kellett citromot vennem a boltban, ja és az íze...

Szamóca is szépem pirosodik, régi darab, de minden évben egy-egy marék gyümölcsöt terem. Ezzel nem sok gondom van, csak locsolni kell, majd tavasszal újraéled, és a virágokból szép és zamatos termés lesz.

Nem kell más csak egy kisebb cserép, napi gondoskodás, locsolás, és néha egy adagnyi virágtáp.