Hétvég meglátogattam nagynénémet, aki Újlengyelben lakik. Nála láttam ezeket a jövevényeket, aki pár nappal ezelőtt keltek ki a tojásból.

Újlengyeli születésű vagyok. Ott nevelkedtem tizenhét éves koromig. Hétvégenként, amikor időm engedi, meglátogatom a szüleimet. A portájuk másik végén él nagynéném, vagy ahogy mi hívjuk, ángyi.

Ángyom búbos csirkéje

Lányommal átsétáltunk hozzá, és elmesélte, hogy régebben eltűnt az egyik tyúkja. Ilyenkor nem kell azonnal arra gondolni, hogy a baromfit elvitte a tyúkól körül garázdálkodó menyét, nyest vagy más aprójószágra vadászó ragadozó. Ennek szebb, tyúkanyóhoz méltó története volt.

Ángyom búbos csirkéje

Anyai ösztöneinek engedett a jószág, elbújt egy farakás alatt, ahová naponta eldugta a tojásait a fészkébe. Amikor egy alomnyi összegyűjt, kotlani kezdett, és szépen pár hétig ráült a tojásokra. Ilyenkor a kotlós teste egy úgynevezett lázas állapotba kerül, testhőmérséklete megemelkedik, és így kelti ki a tojásokból a csirkéket. Ez pontosan így is történt.

Ángyom búbos csirkéje

A csibék kikelése után előjött a farakás alól, és bemutatta a tyúkól új lakóit. Volt köztük egy búbos, vagy ahogy ángyi nevezte, kontyos csirke, ez lett a mi kedvencünk. Lányommal kicsit megszeretgettük, aztán visszaengedtük az ólba apróra darált kukoricát szemegezni.

Ángyom búbos csirkéje